Polovina jezdců Formule E řeší termínové kolize a volá po nápravě

Polovina jezdců Formule E řeší termínové kolize a volá po nápravě
Fotografie: Formule E
  • Zhruba polovina jezdců Formule E má závazky i v jiných závodních sériích
  • Nejvíce z nich v soutěži vytrvalostních vozů WEC
  • Oba šampionáty mají ve třech případech termínovou shodu
  • Jean–Éric Vergne už vyzval obě série k nápravě a přidal se k němu i Stoffel Vandoorne
  • Dvojice by však i přes termínovou kolizi upřednostnila Formuli E

Oba závodí za stejný tým DS Penske ve Formuli E a shodně reprezentují značku Peugeot i v seriálu vytrvalostních vozů WEC. Kalendáře jednotlivých seriálů ale nyní oběma dělají spíše vrásky na čele. Ne tak ze zhuštěného programu, ale z termínových kolizí, kvůli nimž nemohou plnit své závazky na sto procent. Společně proto vyzvali vedení obou šampionátů k nalezení řešení a bez nadsázky jsou hlasem dobré poloviny startovního pole Formule E.

Termínové kolize FE a WEC

Termín Závod Formule E Závod WEC
24. února Bude oznámeno Katar – oficiální prolog
11. května Berlín ePrix 6h Spa – Francorchamps
9. června Jakarta ePrix 24h Le Mans – testovací den

„Pevně doufáme, že organizátoři Formule E a WEC najdou řešení,“ netají se v rozhovoru pro motorsport.com dvojnásobný mistr světa Vergne. „Jsem si jist, že na tom usilovně pracují. Nevím, kolik pilotů Formule E startuje i ve vytrvalostních vozech, ale nepřekvapilo by mě, kdyby to byla více jak polovina z celkového počtu. Všichni věříme ve změnu termínů, nicméně v případě kolize je mojí prioritou DS Penske a Fomule E.“


Finální kalendář série elektrických formulí má být znám po zasedání Světové rady motorsportu už 19. října. Už nyní je jisté, že bude čítat 17 závodů a takřka jisté je i to, že v něm bude chybět loňská novinka – indický Hajdarábád. To ovšem organizátorům poskytuje určitý manévrovací prostor pro termínové změny. Provizorní kalendář má i WEC, který sestává pouze z 8 událostí a schválen byl už v červnu.

„Skoro polovina lidí ze startovní listiny Formule E řekněme řeší stejný problém. Je tu spousta jezdců kombinující oba závodní programy. Oba se tak trochu překrývají, ale doufejme, že společně najdou řešení, jak se těmto kolizím vyhnout. Podle mě je v zájmu obou šampionátů, abychom se tomu dokázali vyhnout a abychom mohli závodit v obou. Nicméně i pro mě je prioritou Formule E,“ doplňuje svého týmového kolegu Stoffel Vandoorne.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze