Velké usmíření mezi Porsche a da Costou. Portugalec setrvá i v příští sezoně

Velké usmíření mezi Porsche a da Costou. Portugalec setrvá i v příští sezoně
Fotografie: Formule E
  • António Félix da Costa po výborných výsledcích zůstane v Porsche
  • Dodržena bude původní smlouva, která vyprší koncem příští sezony
  • Portugalec se však nesmí účastnit závodů ve WEC
  • Oficiální oznámení by mělo přijít koncem měsíce

Vítěz posledních tří závodů neprožívá ideální sezonu. Zatímco v jejím úvodu nestíhal tempu celého startovního pole a pohyboval se na chvostu výsledkových listin, v její druhé polovině zažívá neuvěřitelný obrat formy a velkou úlevu. A že byl António Félix da Costa pod obrovským tlakem potvrzovalo i velké ochlazení vztahů se zaměstnavatelem. Důvodem nebyly jen nicotné výsledky, ale i nevůle vzdát se duálního závodního programu. Z toho pramenily neshody s členy vedení týmu a vše směřovalo k předčasnému ukončení spolupráce. Obzvláště poté, co Porsche po prvních třech podnicích začalo aktivně hledat náhradu. V souvislosti s tím zkoušelo například Nica Müllera z konkurenčního týmu Abt Cupra.

Vše začalo loni na podzim, kdy bylo da Costovi oznámeno, že již dále nebude moci pokračovat ve Formuli E a současně ve WEC. Ultimátum Portugalec nesl velmi těžko, neboť ve vytrvalostních soutěžích dosáhl od roku 2018 velkých výsledků a týmu Jota vyjel v roce 2022 titul v kategorii LMP2 a podílel se i na vítězství v 24h Le Mans. Dvojí program provozoval i v minulém roce, který byl zároveň prvním u Porsche ve Formuli E. Plány se automaticky přenesly i na letošní sezonu, nicméně na podzim je německá automobilka prakticky zablokovala. Vzhledem k nejistému setrvání ve Formuli E se proto spekulovalo o trvalém přesunu do WEC. Zájem o portugalcovy služby byl dokonce z kategorie Hypercar.

Jak ale nyní tvrdí dobře obeznámený zdroj the-race.com, portugalský závodník i Porsche nakonec našli společnou řeč a po výsledcích z posledních měsíců došlo k velkému zvratu při vyjednávání. Jejich výsledkem je překvapivé usmíření znesvářených stran. da Costa se tak s Porsche dohodl na dodržení původní smlouvy, kterou při přestupu uzavřel až do konce sezony 2025. A kdo ví, třeba nezůstane jen u ní. Spolu s tím ovšem padají jakékoli úvahy nad starty ve vytrvalostních závodech.

Šampion z roku 2020 měl podle všeho také několik nabídek z konkurenčních týmů Formule E, které by mu umožňovaly duální program. I v tomto ohledu jde o pozoruhodný obrat ve vzájemném vztahu. Otázkou by však bylo, o jaké týmy šlo. Přeci jen Porsche patří k nejužší špičce ve startovním poli Formule E a šanci na zisk titulu i přes nevyvedený vstup do sezony má da Costa i letos. Byť jeho šance jsou spíše malé. Rozhodne se ovšem pouze mezi jezdci Porsche a Jaguaru. K oficiálnímu potvrzení složení týmu pro příští sezonu by mělo dojít po velkém finále v Londýně na konci července.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze