Nový kalendář nepočítá s Itálií. Naopak Formule E zamíří do Miami nebo Thajska

Nový kalendář nepočítá s Itálií. Naopak Formule E zamíří do Miami nebo Thajska
Fotografie: Formule E
  • Sezona 2025 čítá celkem 17 závodů
  • Šampionát nově zavítá do Miami na okruh NASCAR
  • Příští ročník odstartuje již v prosinci
  • Podobu kalendáře schválila Světová rada motorsportu

Celkem 17 závodů a 11 destinací. Tak vypadá nový kalendář Formule E pro sezonu 2025, která opět bude dělená i s rokem 2024. To proto, že start ročníku vedení šampionátu posunulo již na začátek prosince se zahájením v brazilském Sao Paulu. Podobně tomu bylo i v předcovidových sezonách. Myšlenka však jde mírně proti tvrzení opustit tento formát a sezony nepřeklenovat z jednoho roku do druhého. Podobu kalendáře na úterním zasedání schválila Světová rada motorsportu.

Úplnou novinkou v kalendáři je zastávka na Floridě v Miami, kde se běžně konají závody sérií NASCAR nebo IMSA, a to na úkor závodu v Portlandu. Miami se tak stane již celkově pátou destinací na severoamerické půdě. Akce se uskuteční 12. dubna a část trati má skutečně vést i po oválu. „Myslíme si, že je to opravdu dobrý okruh, který se dobře hodí pro náš styl závodění,“ nechal se slyšet CEO Formule E Jeff Dodds. „Jméno Miami je z pohledu globálního televizního publika velkým lákadlem, možná větším lákadlem než města jako Portland.“


Další nové místo bude oznámeno později, avšak v kalendáři je již pro něj vyhrazen termín 8. března. Podle informací autosport.com se má jednat o závod v Thajsku. Po roční odmlce se do kalendáře vrací Jakarta s termínem v druhé polovině června. Otazníky překvapivě visí na dvojitým závodem v Saudské Arábii – jedná se o možném přesunu z Rijádu. Dvojitá ePrix se naopak uskuteční i v letos nově přidaném Tokiu a premiérově i v Monte Carlo. Po pouhém roce byl vyřazen okruh Misano, především chybí jakýkoliv závod v Itálii, která hostila elektrické formule nepřetržitě od čtvrté sezony.

„Pokud se pohledem budeme držet naší DNA, tři čtvrtiny našich závodů se budou konat na postavených okruzích nebo pouličních tratích. Je to skutečně směs dobře známých a oblíbených závodů. Spousta ohlasů, které dostáváme od týmů, výrobců i fanoušků, je právě touha po tvrdé kontinuitě kalendáře,“ dodal Dodds.

Provizorní kalendář Formule E 2025

Závod Termín Místo
1. 7. prosince São Paulo
2. 11. ledna Mexico City
3. 14. února *Saudská Arábie
4. 15. února *Saudská Arábie
5. 8. března Bude oznámeno
6. 12. dubna Miami
7. 3. května Monte Carlo
8. 4. května Monte Carlo
9. 17. května Tokio
10. 18. května Tokio
11. 31. května Šanghaj
12. 1. června Šanghaj
13. 21. června Jakarta
14. 12. července Berlín
15. 13. července Berlín
16. 26. července Londýn
17. 27. července Londýn

* lokalita bude upřesněna

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze