Kompletní soupisky sezóny 2024. de Vries si po vyhazovu z F1 plácl s Mahindrou

Kompletní soupisky sezóny 2024. de Vries si po vyhazovu z F1 plácl s Mahindrou
Fotografie: Formule E
  • Soupisky na blížící se jubilejní 10. sezónu Formule E jsou prakticky uzavřeny
  • Neobsazená zůstala už jen jediná sedačka
  • Na poslední chvíli šokovaly týmy Mahindra a Maserati
  • Na startovní rošt se vrací Nyck de Vries, šampion ze sezóny 2020/21
  • Příležitost dostane pouze jediný nováček, Felipe Drugovich to ale není

První podpisy a oficiální oznámení přišla hned poté, co spadla opona za ročníkem 2023. Už v Římě přitom vyšel neoficiálně najevo největší letošní přestup, který uvedl věci do nebývalého pohybu. To, když se Nick Cassidy dohodl na pokračování své kariéry u Jaguaru a doslova odstartoval přestupový trh. Oficiálně byl týmem potvrzen 7. srpna. Místo mu uvolnil velezkušený Sam Bird, jenž nedlouho nato našel nové útočiště u McLarenu, kde pověsil kariéru závodníka elektrických formulí na hřebík René Rast. Podobně se zachoval i André Lotterer z Avalanche Andretti, u něhož byl konec dlouho očekávanou záležitostí. Zbytek závodní kariéry chce 41letý Němec věnovat vytrvalostním vozům a účastem Le Mans se značkou Porsche.


Velký návrat „domů“ poté úspěšně ohlásil Envision, který si za Cassidyho přivedl zpět adekvátní náhradu v podobě Robina Frijnse. Ten se po roční anabázi u trápící se Cupry vrací zpět do míst, kde to dobře zná a kde zaznamenal své nejlepší výsledky. Očekává se proto, že Nizozemec naváže na výkony před odchodem a společně se Sébastienem Buemim vytvoří obávané duo. Na delší dobu od tohoto okamžiku přestupové zprávy utichly. Posledních dva týdny však týmy opět usilovně pracují na uzavření svých soupisek a výsledkem je, že zbývá neobsazené poslední místo.

Šokovala Mahindra, která vydala prohlášení, v němž se k velkému překvapení rozloučila s Lucasem di Grassim. Brazilec měl přitom platnou smlouvu ještě na příští rok. Jeho budoucnost ve Formuli E tak vzhledem k omezeným možnostem zůstává velmi nejistá. Vzápětí indický tým vydal další prohlášení, v němž přivítal Nycka de Vriese, který byl dlouho spojován s návratem do série. Mluvilo se ale spíše o Maserati. I zde však nastal velký zvrat, neboť z nenadání ukončil spolupráci s týmem jeho dlouholetý pilot Edoardo Mortara. Ten míří rovněž do Mahindry.


Čekalo se přitom, zda indická automobilka nedá příležitost domácímu Jehanu Daruvalovi, toho času pilotovi F2. Nestalo se. Nicméně Daruvalu coby jediného nováčka příští sezóny přesto uvidíme, a to právě v barvách Maserati. Je však mírným překvapením, že dostává šanci na úkor Felipe Drugoviche, šampiona F2 z předminulé sezóny a rezervního pilota Aston Martin F1. Jeho angažmá se přitom v jednu chvíli mělo za hotové. Obzvláště po výsledcích v obou nováčkovských testech, které vyhrál. Poslední velký přesun má na starosti tým Avalanche Andretti. Přestože jeho možnosti byly široké, rozhodl se vyzkoušet Normana Nata, pro něhož nejspíš půjde o poslední šanci ukázat se v dobrém světle.

Soupisky týmů v sezóně 2024

Tým Pilot 1 Pilot 2
ABT Cupra Nico Müller *Kelvin van der Linde
Avalanche Andretti Jake Dennis Norman Nato
DS Penske Jean-Éric Vergne Stoffel Vandoorne
Envision Racing Sébastien Buemi Robin Frijns
Jaguar TCS Racing Mitch Evans Nick Cassidy
Mahindra Racing Edoardo Mortara Nyck de Vries
Maserati MSG Racing Maxmilian Günther Jehan Daruvala
NEOM McLaren Jake Hughes Sam Bird
Nio 333 Racing Sergio Sette Camara Dan Ticktum
Nissan FE Team Sacha Fenestraz Oliver Rowland
TAG Heurer Porsche Pascal Wehrlein António Félix da Costa

Skončili: René Rast, André Lotterer, **Lucas di Grassi

Tučně jsou přesuny
* Bude oznámeno
** Není potvrzeno

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze