Velká přestupová bomba. Nejlepší pilot po sezóně zamíří do Jaguaru

Velká přestupová bomba. Nejlepší pilot po sezóně zamíří do Jaguaru
Fotografie: Formule E
  • Nick Cassidy po třech letech opustí Envision Racing a zamíří do Jaguaru
  • Přestup nebyl ještě oficiálně potvrzen
  • Podle všeho Novozélanďan s novým zaměstnavatelem podepsal víceletou smlouvu
  • Jaguar TCS Racing opustí Sam Bird, kam povedou jeho kroky zatím není jasné
  • Očekává se, že tento přestup rozhýbe trh s jezdci

Podobná časovaná bomba visela ve vzduchu už delší dobu. Nad sedačkou Sama Birda v týmu Jaguar TCS Racing se kvůli nevyrovnaným výkonům a rovněž kolizím s kolegou Mitchem Evansem vznášely otazníky. Hned několik renomovaných novinářů naznačovalo, že by nevysoký Brit mohl po sezóně odejít. V týmu nepanovala spokojenost. Aby ne. Automobilka již několikátý rok po sobě sahá po kýžených trofejích, ale ty ne a ne přijít. Letos je má opět na dosah, jenomže se klidně může stát, že pár bodů bude zase scházet. Třeba ty, o které je rodák Roehamptonu připravil svými zkraty.

V Jaguaru už proto přišly na řadu radikální změny. Sama Birda od nadcházející sezóny vystřídá aktuálně nejlepší pilot Formule E Nick Cassidy. Podobné černé scénáře už by tak měly jednou provždy skončit. Obrovský objev letošního ročníku se v týmu sejde se svým krajanem Mitchem Evansem, shodou okolností rovněž rodákem z Aucklandu. Podle the-race.com uzavřel Cassidy s novým zaměstnavatelem víceletou smlouvu. Na ní se prý obě strany dohodly po závodě v Portlandu, ale jejímu podpisu údajně předcházely dlouhé měsíce rozhovorů.

Co tedy Jaguar získává? Především stabilitu a jistotu konzistentních výsledků. Cassidy patří mezi absolutní špičku současného startovního roštu. Jeho průměrné umístění v cíle je 5,3. V tomto ohledu je nejlepší ze všech pilotů. Nejblíže mu je Pascal Wehrlein (5,9), dále následuje Jake Dennis (6,7) a Mitch Evans (7,4). Bodovou optikou Cassidy závod co závod přiveze 10 bodů. Pochopitelně každá ePrix je jiná, ale jestli ještě něco zdobí 28letého Novozélaňdana, pak je to jeho přehled a instinkt. Velmi dobře dokáže číst aktuální podmínky na dráze a chaotickým situacím se s vysokou úspěšností vyhýbá. Přesný opak Birda, který jakoby zejména letos smolné situace přitahoval.

Cassidy ve Formuli E působí od roku 2020/21, kdy se přidal k současnému týmu Envision Racing. Úsměvné je, že sedačku získal po odchodu Birda právě do Jaguaru. Nyní se opakuje stejný scénář. V premiérové sezóně Cassidy upoutal ziskem dvou pole position, nicméně na vítězství coby nováček nedosáhl. Toho se dočkal až ve druhé sezóně v New Yorku. Exploze skvělých výkonů přišla až letos – 3× vítězství a 4× další stupně vítězů. Zajímavostí je, že v průběhu ročníku vystřídal tři závodní inženýry. Ani velké změny na jeho straně garáže jej v dominantních výkonech nezastavily.

Celá dohoda ještě nebyla oficiálně oznámena ani jednou ze zúčastněných stran. Potvrzení by mělo přijít až po skončení aktuální sezóny. Mimo to bychom se měli dozvědět i bližší detaily smlouvy. V případě Sama Birda je nejasné, kam po sezóně zamíří. Místa v top týmech jsou vesměs obsazená, nicméně smysl by oběma stranám dávalo například angažmá v Avalanche Andretti, kde by měl skončit André Lotterer. Dá se rovněž očekávat, že přestup Cassidyho spustí lavinu dalších a rozhýbe trh s jezdci.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze