Hlavně neovlivnit boj o titul. Londýnský vítěz popsal, jak se bál předjíždět

Hlavně neovlivnit boj o titul. Londýnský vítěz popsal, jak se bál předjíždět
Fotografie: Formule E
  • Oliver Rowland z Nissanu předvedl famózní výkon v druhé ePrix Londýna
  • V rozhodujícím závodě vyhrál a posunul tým lichotivé příčky
  • Jak ale prozradil, do předjíždění kandidátů na titul se mu moc nechtělo

Pilot Nissanu zakončil sezonu 2024 nejlepším možným způsobem. Po skvěle zvládnutém startu z deváté příčky si trochu nečekaně dojel pro vítězství. Brzy po zhasnutí červených světel se prosmýkl na čtvrté místo, hned za vedoucí trio bojující o šampionát. I s mírným přebytkem energie se však nechtěl pouštět do zběsilého předjíždění. Případné negativní ovlivnění třaskutého vyvrcholení sezony nechtěl ze své strany dopustit. Držel se proto raději trochu stranou. Nakonec vše hrálo v Rowlandům prospěch. Nick Cassidy pro defekt odstoupil a Pascal Wehrlein i Mitch Evans museli vyjet pro útočný mód. Cesta do čela závodu byla volná.

„Úžasné. Startovat z devátého místa v takovém závodě, nikdy bychom nečekali, že vyhrajeme, ale byl to bláznivý závod. V první fázi závodu jsem si vybral své momenty a pak, upřímně řečeno, když jsem se dostal na čtvrté místo, jsem se prostě nechtěl zaplést do boje o titul. Vyčkával jsem. Trochu jsem doufal, že se něco stane, na což nakonec došlo a mně se podařilo závod vyhrát,“ vykládal Rowland pro racingnews365.com.

Druhým vítězstvím v sezoně si britský závodník zajistil čtvrté místo mezi jezdci. Nissanu tím přihrál tutéž pozici mezi týmy. Mimo to se japonská automobilka umístila na třetím místě v pořadí výrobců. Po hubených letech obrovský důvod k oslavám. Jak ukázal letošní ročník, s návratem Olivera Rowlanda udělal Nissan k radosti týmového šéfa Tommasa Volpeho velké kroky správným směrem.


„Je to úžasný způsob, jak zakončit sezonu. Po frustrujícím prvním závodě, kdy se oba jezdci zapletli do incidentů a dostali penalizaci, jsme se díky dobrému nastavení a skvelému tempu Oliho odrazili a získali vítězství. Zvolená strategie byla správná. Nejdříve se dostal na čtvrté místo, a pak využil incidentů a toho, že vedoucí dvojice musela aktivovat útočný režim. Tím se dostal do vedení. Zůstal klidný, dokonale využil příležitosti a vybojoval vítězství, čímž skvěle zakončil opravdu silnou sezonu,“ navázal na svého svěřence Tommaso Volpe.

„Sacha také odvedl skvělou práci při bránění pozice před našimi nejbližšími konkurenty a udržel je za sebou. Skončit čtvrtý v týmovém hodnocení a třetí v konkurenci výrobců, je opravdu pozitivní a můžeme být na náš výkon hrdí. Bylo rovněž skvělé, že s nám při tom byl generální ředitel Nissanu Makoto Učida, což ho učinilo ještě výjimečnějším. Tento výsledek je pro nás velkým povzbuzením do příprav na novou sezonu. Budeme se snažit pokračovat v úsilí a zlepšování před dalším ročníkem, kdy chceme bojovat o oba šampionáty,“ přidal svůj pohled Volpe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze