Byl jsem jedno kolo od titulu, lituje Cassidy promarněné šance v Portlandu

Byl jsem jedno kolo od titulu, lituje Cassidy promarněné šance v Portlandu
Fotografie: Formule E
  • Nick Cassidy se mohl o uplynulém víkendu stát novým Mistrem světa Formule E
  • Od titulu jej dle jeho slov dělilo pouhé jedno kolo v sobotním závodě
  • Při bodovém výpadku svých pronásledovatelů by měl již nedostižitelný náskok

Pilot Jaguaru vstupoval do závodního víkendu na americké půdě v Portlandu s pohodovým náskokem 25 bodů na čele průběžného hodnocení. Nejbližším pronásledovatelem mu čtyři závody před koncem byl Pascal Wehrlein. Letos dominantní Novozélanďan si, i vzhledem ke stálým výsledkům, jimiž se po celou sezonu prezentuje, proto mohl po uplynulém víkendu s předstihem zajistit titul. A nebyl k tomu daleko. Naopak velmi blízko. Přesněji pouhé jedno kolo. Tolik mu chybělo k vítězství v sobotním závodě a zisku ocenění mistra světa.

„Někdy musíte převzít zodpovědnost, zvednout ruku a říct, že jste to zvorali,“ kál se Cassidy v rozhovoru pro motorsport.com. „Dnes je to na mě. Asi k tomu vedlo několik situací, ale nakonec to skončilo takhle.“ Cassidy startoval do závodu z 10. pozice na startu a v úvodu se usadil mimo čelo, aby ušetřil síly na závěrečnou fázi. V posledních kolech se prosmýkl na vedoucí pozici a vše nasvědčovalo tomu, že plán, který měl spolu s týmem v hlavě vyjde na výbornou. V předposledním kole však minul apex předposlední zatáčky a ve vysoké rychlosti se dostal do hodin a mimo trať. V cíli byl klasifikován až na 19. místě, a přiznal, že šlo vlastní chybu.

Nick Cassidy, Jaguar, Portland ePrix 2024, interview, Formule E
Nick Cassidy si po sobotním závodě sypal popel na hlavu

Za zády mu v té chvíli jezdil týmový kolega Mitch Evans, nicméně od komisařů dostal penalizaci za incident s Jakem Hughesem. V překladu to znamenalo, že nemohl ohrozit Cassidyho vítězství v závodě, i když oba od šéfa týmu dostali svolení si to rozdat na dráze. Právě obrana nejspíše donutila Cassidyho k osudové chybě.

„Myslím, že měl o něco méně energie než já, takže jsem věděl, že pokud by tady jezdil ve slipstreamu, byl bych pak pod velkým tlakem da Costy. Předpokládal jsem proto, že s jeho plánem neměl dost energie na to jít do vedení,“ lamentuje lídr bodování nad tím, proč se nechtěl pustit za Evanse a vystavit se tlaku pozdějšího vítěze da Costy.


„Nemůžeme se vyhýbat tomu, že bychom dnes pravděpodobně vyhráli šampionát. Měl bych 50bodový náskok, proto vím, že jsem tento víkend byl jedno kolo od vítězství v šampionátu. Neměli bychom to ignorovat, ale zároveň si uvědomuji, v jaké pozici se stále nacházím a nemohu dopustit, aby tento okamžik určil směr pro zbývající závody.“

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze