Reálná spotřeba elektromobilu Volkswagen ID.7
test

Reálná spotřeba elektromobilu Volkswagen ID.7

Zaostřeno na spotřebu
4

Elektromobily na platformě MEB nebyly původně vyhlášené úsporností, ale s novou technikou pohonu, kterou většina z nich nedávno dostala, se to zlepšilo. Většina má ale karoserii s vyšším odporem vzduchu a Volkswagen ID.7 je první aerodynamický sedan s touto technikou pohonu. Jaká je jeho reálná spotřeba?

Elektrický liftback střední třídy, Volkswagen ID.7, jsme už testovali a nyní se zaměříme na to, jak si vede po stránce spotřeby. Elektromobily na platformě MEB, ať už jakékoliv značky, nemívaly nijak oslnivou spotřebu, ale Volkswagen ID.7 dostal novou techniku a zároveň má aerodynamickou karoserii ve srovnání s SUV a crossovery, se kterými techniku sdílí.

Volkswagen ID.7 – test

Technické parametry Volkswagen ID.7 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 4 961 × 1 520 × 1 862 mm, 2 172 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon210 kW, 286 koní
Baterie82 kWh (77 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 175 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14,2 kWh / 100 km, dojezd: 615 km
Cena od1 329 900 Kč

Základní Volkswagen ID.7 se prodává jen ve verzi Pro a má celkovou kapacitu baterie 82 kWh, jak si můžete přečíst v katalogu výše. Z toho je využitelných 77 kWh, což zajišťuje teoretický dojezd podle WLTP 615 kilometrů a udávaná kombinovaná spotřeba dle stejné normy je 14,2 kWh/100 km. Větší baterie o využitelné kapacitě 86 kWh pak je vyhrazena sportovně laděné verzi GTX s pohonem všech kol. Základní výbava začíná na částce 1 479 900 Kč. Současná akční verze Limited, což byl i testovaný vůz, však stojí pouze 1 329 900 Kč.

Palubní počítač elektromobilu Volkswagen ID.7 ukázal spotřebu 15,3 kWh/100 km.

Nedílnou součástí každého testu spotřeby je kombinovaný okruh, kde měřím spotřebu podle palubního počítače. Celý okruh je dlouhý cca 60 kilometrů a z toho tvoří 17 km dálnice (cca polovina v každém směru, což by mělo eliminovat vliv protivětru), přibližně 16 km jsou města a zbytek silnice druhé a třetí třídy + průjezdy menšími obcemi. Hlavní zásada je jet na horní hranici rychlostních limitů, případně co dovolí situace, ale plynule. Palubní počítač elektromobilu Volkswagen ID.7 ukázal spotřebu 15,3 kWh/100 km. Venkovní teplota se během okruhu pohybovala okolo 12 °C.

Vyhodnotil jsem i spotřebu při ustálených rychlostech, které odpovídají našim limitům mimo město. Abych eliminoval vliv převýšení nebo protivětru, jedu každý úsek dvakrát. Pokaždé v jiném směru a výsledek poté průměruji. Na běžných silnicích, tedy při 90 km/h, vyšla spotřeba na 13,9 kWh/100 km, při „stodesítce“ na rychlostní silnici je to 16,9 kWh/100 km, a při dálniční rychlosti 130 km/h spotřeba stoupla na stále hezkých 20,5 kWh/100 km.

Reálná spotřeba vyšla na 17,5 kWh/100 km.

Za celý test spotřeby jsem ujel 346 km, během kterých jsem vyhodnocoval i reálnou spotřebu podle nabíjení, která bývá vyšší o ztráty právě během doplňování energie. Celkově šlo o kombinaci města, dálnice i okresek. Ve městě to bylo celkem cca 85 kilometrů a spotřeba tam byla 14,8 kWh/100 km podle palubního počítače. Zbytek tvořily dálnice a okresky, ale mírně převažovaly dálnice, které tvořily cca 45 % z celkové délky testu. Palubní počítač ukázal za celý test 16,2 kWh/100 km. Celkem Volkswagen ID.7 odebral 60,684 kWh, takže reálná spotřeba vyšla na 17,54 kWh/100 km.

Režim jízdy Spotřeba Teoretický dojezd
Město (ujeto 85 km) 14,79 kWh/100 km 520 km
Mimo město (90 km/h) 13,9 kWh/100 km 558 km
Rychlostní silnice (110 km/h) 16,9 kWh/100 km 455 km
Dálnice (130 km/h) 20,45 kWh/100 km 376 km
Kombinovaný okruh (60 km) podle palubního počítače 15,3 kWh/100 km 500 km
Celý test (346 km) podle nabíjení 17,54 kWh/100 km

Venkovní teplota se během okruhu pohybovala okolo 12 °C. Během celého testu to pak bylo v rozmezí 11 až 15 °C.

Teoretický dojezd vychází z údaje o spotřebě v daném režimu a údaje o využitelné kapacitě baterie, která je 77 kWh.

Komentář autora ke spotřebě vozu Volkswagen ID.7

Test reálné spotřeby ukázal, že nová technika platformy MEB v kombinaci s aerodynamickou karoserií typu liftback dělá z Volkswagenu ID.7 velmi úsporné auto. Hodnoty spotřeby nebyly nijak výrazně vyšší než u Kie Niro EV. A to je, jak známo, jeden z nejúspornějších elektromobilů na trhu s výkonem o 60 kW nižším a o poznání menší karoserií.

Co mi na ID.7 vadí, je absence pádel pod volantem pro regulaci rekuperace. Předpokládám, že při svém plynulém stylu jízdy bych s touto funkcionalitou měl ještě trochu nižší spotřebu. Alespoň oceňuji, že volič směru jízdy, který umožňuje alespoň přepínání mezi režimy D a B, je pod volantem, takže při potřebě vyšší rekuperace jej lze použít bez sundávání rukou z volantu. V poloze D pak auto téměř plachtí na neutrál.

Celkově je tedy Volkswagen ID.7 povedený elektromobil, který nabídne solidní prostor pro posádku i zavazadla (byť verze Tourer si v tomto směru povede o poznání lépe), ale zároveň dokáže jezdit úsporně, díky čemuž dosahuje v kombinaci se 77kWh baterií docela dlouhého dojezdu. Podle mě je trochu škoda, že v nabídce není ještě menší varianta baterie, protože při těchto hodnotách spotřeby by mně osobně stačila. Například ta s využitelnou kapacitou 58 kWh, kterou nalezneme třeba u Škody Enyaq nebo ID.3 či Cupry Born. Ta by snížila jinak docela vysokou základní cenu vozu.

Foto: Marek Tomíšek, fDrive.cz

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Málokdo si uvědomuje jak velký auto to je. Když vezmu vnitřní prostor je to konkurent pro Model S. Na to je to fakt úsporné auto. Ještě co v zimě
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 26. 6. 08:13
Pane Tomíšku, zajímavá myšlenka s 58 kWh baterií, ale myslím si, že není na místě. Reálně, při dnešních cenách za jednu kWh, o kolik by auto mohlo zlevnit? O zcela zanedbatelnou částku, myslím si. Ne/efektivita způsobující koncovou cenu vozu podle mého náozru leží jidne, ne v pár kWh baterie. Naopak, lidé, kteří jsou ochotni vyndat z účtu tyhle peníze, si budou přát ještě větší baterii, protože nechtějí dělat komromis v ceně 1,5-1,8 mil Kč. Oni nechtějí přemýšlet nad dojezdem, takže naopak uvítají baterii o využitelné kapacitě 86 kWh. Vždyť levnější Renault Scénic, ano, nižší kategorie vozu, ale o stovky tisíc Kč levnější, nabízí 87 kWh využitelné energie. I kdyby cena poklesla o celých 100 tis. Kč díky 58 kWh baterii (což se nestane), nevyzkomenzuje to touhu si vůz koupit za danou i sníženou cenu. Jedním z problémů celé rodiny ID. je jeznéma mdlý vzhled vozu, který jen velmi málo lidí označní za pěkný, to odradí více zákaníků, jak některé tech. parametry. Není to hezké auto, to mi nikdo nenamluví. Jinak má auto řadu výhod, jako je pohodlí a velikost, ale ten vzhled se prostě nepovedl. A proto už je ve VW nový šéf na vzhled vozů, ale jeho práce se projeví v autosalonu až za roky, trochu při faceliftu, jako se to povedlo u ID.3, která dostala zajímavější přední nárazník a jiné drobnost, které určitě prospěli vzhledu, krásné vozu. ŘEKEKL BYCH, je to kvalitní vůz, co není pěkný, co má "jen-tak-tak" baterii za danou kupní cenu vozu, kdy hodně lidí vyčkává s nákupem na tu větší. Zopakuji, znám několik málo lidí, co kupují auta v dané ceně, nebo dokonce vyšší (třída S od Mercedesu), ale ani jeden z nich nechce dělat kompromis, že by si koupil vůz co není pěkný nebo nemá takový dojezd, aby nutil uživatele namahavě přemýšlet o nabíjení v zimním období.
Radek Novak
Radek Novak
Už přibližně týden je v konfigurátoru VW k dispozici ID.7 ve variantě s 86kWh baterií, stejně jako ID.7 Tourer.

Není tedy pravda, že by 86kWh nebyla ještě na trhu, ani to, že je vyhrazena pouze pro GTX varianty.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze