Tesla zmodernizovala nabíjecí konektory. Vychází vstříc čínskému trhu

2
Tesla zmodernizovala nabíjecí konektory. Vychází vstříc čínskému trhu
  • V Číně se do roku 2020 postaví 12 tisíc nabíjecích stanic s novým konektorem
  • Porty se posunuly ze zadního světlometu více dopředu

Líbit se nám to nemusí, ale i automobilový svět pomalu spěje k roztříštění standardů pro nabíjení elektromobilů. Mohl se poučit z toho technologického, kdy se vám může jednoduše stát, že na každé vaše zařízení, ať už jde o počítač, tablet, mobilní telefon, potažmo chytrého hodinky, musíte mít jiný nabíjecí konektor.

Nabíjecí konektor Tesla

Tesla představila modernizovaný Model S a Model X. Nejde však o facelift v tom pravém slova smyslu, ale modernizaci nabíjecích konektorů. Ty tu nově najdeme hned dva. V USA a v Evropě Tesla používala nabíjecí standard Mennekes, jenže na trzích jako je například Čína by měla problém. Jde o nezanedbatelný trh, takže Tesla bude nabízet konektory dva, z toho jeden bude určený právě pro čínský trh.

Vše to dává smysl. Standard GB, který je v Číně velmi rozšířený, dá možnost majitelům tesel nabíjet na mnohem větším počtu nabíjecích stanic. Mluví se o tom, že by měly vyrůst stanice v přepočtu za 5 milionů eur (130 milionů korun) a celkem jich do roku 2020 vznikne 12 tisíc.

Čeho si jistě všimnete je to, že nabíjecí port už není umístěný v levém zadním světlometu, ale musel se posunout více směrem dopředu. Pro větší představu se porty nacházejí tam kde hrdlo nádrže u spalovacích osobních automobilů.

Možná máte guláš i v nabíjecích portech používaných v České republice. I proto jsme si pro vás připravili seriál o tom, jak nabíjet.

Tesla Model X Long Range Plus

Rozměry5 036 × 2 017 × 1 684 mm, 2 533 kg
Výkon398 kW
Baterie102,4 kWh, Supercharger, Mennekes
Dojezd (WLTP)561 km

Zdroj: electrek.co

Diskuze ke článku
hhj
Takže tam je jenom tahle zrůdnost a nebo i normální konektor pro Superchargery? Jsem z toho trochu zmatený...
Petr Basa
Petr Basa
Tohle je spíš pseudomodernizace. Tesla se musela přizpůsobit někomu, kdo se nemusí přizpůsobovat jí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze