O prázdninách Tesla přeskočila Škodu Auto v prodejích elektromobilů v ČR

4
O prázdninách Tesla přeskočila Škodu Auto v prodejích elektromobilů v ČR
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • V červenci 2020 se před Škodu Auto dostaly v registracích elektromobilů hned tři značky
  • Za srpen se domácí automobilka vrátila na první místo, ale za prázdninové měsíce dohromady měla nejvíce registrací Tesla
  • Celkově se prodeje elektromobilů v Česku ustálily na nižších číslech než začátkem roku

Od začátku roku, kdy Škoda Auto začala prodávat elektrické Citigo-e iV, si držela vedoucí pozici v registracích elektromobilů v Česku. Prvním měsícem, ve kterém se jí to nepovedlo, byl červenec. V srpnu se ještě do čela vrátila, ale když sečteme prázdniny dohromady, byla první dle údajů SDA Tesla.

V červenci se v Česku zaregistrovalo 120 nových elektromobilů, což je přibližně dvojnásobek oproti stejnému měsíci před rokem. Tehdy se v ČR registrovalo 61 nových elektromobilů. Škoda Auto, která se v předchozích měsících držela na prvním místě, ale prodala za červenec jen 11 elektromobilů. Před ní se tak dostala nejen Tesla s 38 vozy, ale i Hyundai s 23 registrovanými vozy a Renault, který si připsal 14 nových registrací.

V srpnu se v Česku zaregistrovalo jen 103 nových elektromobilů, což poprvé od začátku roku znamenalo meziroční pokles, byť jen mírný, protože loni to bylo o 3 vozy více. Po nadějném začátku roku, kdy registrace elektromobilů v Česku trhaly rekordy, se ale čísla ustálila okolo 100 kusů za měsíc, což není mnoho.

Pokud sečteme čísla za oba prázdninové měsíce, největší počet registrovaných elektromobilů měla Tesla, konkrétně 54 vozů, druhá byla domácí automobilka s 39 vozy, ale v těsném závěsu byly značky Hyundai (36 vozů) a Renault (31 vozů). Vzhledem k ukončení výroby Citiga-e iV a již dříve avizované vyprodané kvótě do konce roku lze předpokládat, že v následujících měsících bude Škoda Auto pokračovat dodáním pár objednaných vozů každý měsíc. Dominantního postavení v prodejích elektromobilů v Česku se dříve než s prodejem Enyaqu iV pravděpodobně nedočká.

Od začátku roku do konce srpna se v Česku prodalo 1 477 elektromobilů, zatímco loni to bylo za prvních 8 měsíců pouze 527 vozů. To je tedy nárůst o 280 %, zatímco celkový trh poklesl o 25 %. Progres tam tedy rozhodně je, ale většinu tohoto rozdílu udělala první polovina letošního roku. Uvidíme, jak se budou vyvíjet následující měsíce.

Značka Registrace červenec-srpen 2020 Registrace od začátku roku
Škoda 39 634
Tesla 54 280
Hyundai 36 237
Renault 31 68
BMW 14 44
Volkswagen 5 34
Kia 7 33
Nissan 1 29
Audi 3 26
Mercedes-Benz 7 19
Peugeot 13 14
Porsche 4 14
Mini 0 14
Jaguar 1 11
Opel 5 7
Smart 1 7
DS 1 3
Honda 1 3
CELKEM 223 1 477

Zajímavé je sledovat čísla Škody Auto. Automobilka původně avizovala kvótu 2 tisíc vozů Citigo-e iV na letošní rok, následně oznámila vyprodání a vzápětí úplné ukončení objednávek, takže se vyrobí pouze objednané vozy a elektrické Citigo skončí. Jenže dosud bylo v Česku registrováno jen 634 vozů Škoda Citigo-e iV a současným tempem se těžko dostane přes 900 kusů. Z toho tedy vyplývá, že ona udávaná kvóta pro český trh byla nejspíše potichu snížena o více než polovinu.

Současná, poměrně nízká, čísla registrací elektromobilů tedy nejsou dána nízkou poptávkou, ale naopak nabídkou, která nestačí uspokojit poptávku. Doufejme tedy, že s příchodem nových elektromobilů na trh se toto změní a zejména Enyaqů iV, který má potenciál stát se oblíbeným elektromobilem nejen v Česku, bude dost pro všechny zájemce.

Diskuze ke článku
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Podle toho nadpisu to vypadalo ,že prodala více aut než eCitigo. To by mne opravdu překvapilo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze