Projeli jsme Škodu Enyaq RS iV na nezpevněných cestách
test

Projeli jsme Škodu Enyaq RS iV na nezpevněných cestách

První jízdní dojmy

Škoda Auto představila Enyaq RS iV nejprve ve verzi Coupé, ale nyní přichází i základní karosářská varianta v nejrychlejším a nejsilnějším provedení. S ní přichází novinky ve vzhledu i funkcích. A my dostali příležitost vyzkoušet, jak Škoda Enyaq RS iV jezdí.

První pohled na vůz Škoda Enyaq RS iV i do technických parametrů prozradí, že nemáme očekávat nějaké zásadní změny v jízdních vlastnostech oproti variantě Enyaq Coupé, která přišla jako RS dříve. Kromě více místa pro zavazadla je rozdílů minimum, ale s druhou karosářskou variantou vozu Škoda Enyaq RS iV přichází i několik novinek. Některé poznáme na vzhledu, jiné například při nabíjení. A využili jsme i možnosti vyzkoušení Enyaqu na nezpevněných cestách.

Projeli jsme elektromobil Škoda Enyaq RS iV na nezpevněných cestách ve Španělsku – První jízdní dojmy

Začněme vzhledem, který se kromě jiného tvaru zádi příliš nezměnil. Nově ale Škoda Enyaq RS iV nabízí několik novinek. Tou první je možnost volby kol s částečným lakováním v barvě Mamba Green, což je typická barva pro vůz Škoda Enyaq RS iV. Ta dosud byla pouze na karoserii a nově ji můžete mít i na kolech. A musíme uznat, že v kombinaci s karoserií ve stejné barvě to vypadá hezky a krásně to vynikne i v kombinaci s černou barvou karoserie. A když už jsme u barev karoserie, nově je pro verze RS v nabídce i barva Arctic Silver.

Technické parametry Škoda Enyaq (2020) RS iV

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 649 × 1 879 × 1 616 mm, 2 150 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon220 kW, 299 koní, točivý moment: 460 Nm
Baterie82 kWh (77 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 135 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 17 kWh / 100 km, dojezd: 514 km
Cena od1 644 900 Kč

Škoda Enyaq RS iV již bude dodávaný standardně s verzí softwaru ME 3.2, která přináší další změnu v podobě pohodlnějšího nabíjení. Jde o funkci Plud&Charge, díky které nemusíte na stanicích Ionity (a do budoucna pravděpodobně i u jiných poskytovatelů) používat nabíjecí čip. Funguje to tedy stejně jako u Tesel na Superchargeru tak, že připojíte konektor a auto začne samo nabíjet. Cestou z Malagy do hotelu jsme řešení zkoušeli a auto bez problému cca po minutě komunikace se stanicí začalo nabíjet. Cestou zpět se to ale nepodařilo, což je údajně v řešení. Jde o novou funkci a probíhá testování + komunikace se sítí Ionity, aby bylo dosaženo spolehlivého nabíjení bez nutnosti hledat čip například v peněžence.

Pojďme ale na samotnou jízdu. Škoda Enyaq RS iV má, stejně jako verze Coupé, maximální výkon 220 kW, který je oficiálně dostupný při nabití na 88 % a více. Tím jde o dva nejsilnější sériové vozy Škoda Auto. Reálně ale tohoto výkonu údajně dosáhne ve větším rozsahu, toto je pouze hodnota, při které je prakticky jistý za jakýchkoli okolností. To stejné platí o maximálním nabíjecím výkonu, který je oficiálně 135 kW, ale my jsme se reálně dostali na 150 kW a byly zaznamenány i případy ještě rychlejšího nabíjení. I zrychlení z 0 na 100 km/h je stejné jako v případě karoserie Coupé, tedy 6,5 sekund. Kratší je pouze dojezd, který je „pouze“ 500 kilometrů dle WLTP. To je způsobené lepší aerodynamikou verze Coupé a reálně bude rozdíl nejvíce znatelný na dálnici.

Má Škoda Enyaq RS iV jiné jízdní vlastnosti než Coupé?

Pokud jde o jízdní vlastnosti, na běžné silnici nepoznám rozdíl proti verzi Coupé. Možná by byl znát v extrémních podmínkách na polygonu, ale těžko říci. Obě auta mají stejný podvozek, prakticky stejnou hmotnost a mírně se liší pouze rozložením hmotnosti. Celkově jede auto solidně, za akceleraci se rozhodně stydět nemusí, ale oproti některým jiným elektromobilům výkonem neohromí. Stejné je to i s jízdními vlastnostmi v zatáčkách, kde si vede dobře. Vyšší hmotnost a těžiště jsou ale znát, takže ostré elektrické sedany zvládnou mnohem lépe. Nicméně běžnému řidiči to pro svižnou jízdu bude stačit. Na poměry SUV to není špatné a mezi vozy značky Škoda je dynamika výborná, protože jde o nejvýkonnější sériový vůz Škoda Auto.

Rozdíl se dá očekávat ve spotřebě, zejména na dálnici, protože Škoda Enyaq Coupé RS iV má lepší aerodynamiku. V podmínkách, kde jsme s Enyaqem jezdili, to ale nešlo úplně porovnat. Z letiště v Malaze do hotelu to bylo do kopce a spotřeba po dálnici, kde se střídal limit 100 km/h a 120 km/h, byla 27,6 kWh/100 km. Cestou zpět ukázal palubní počítač 12,7 kWh/100 km. Realita na rychlostní silnici (protože ve Španělsku se limity blíží našim limitům rychlostních silnic) bude okolo 20 kWh/100 km. Ale přesnější výsledek budeme znát, až auto projde naším testem Zaostřeno na spotřebu.

Zajímavá ale byla příležitost projet se po nezpevněných a částečně zpevněných cestách. Tento okruh začínal šotolinou a nejprve jsem využil základní jízdní mód, v němž se auto snažilo předcházet smyku a při mírném smyku elektronika zasahovala. Po přepnutí do režimu Sport pak elektronika dovolila více a mohl jsem si užít i nějaký ten průjezd mírně bokem, ale do plného driftu mě také nepustila. Bylo ale příjemné, že díky vyššímu výkonu na zadní nápravu se auto dá jednoduše poslat do mírně přetáčivého smyku, který se dobře kontroluje. Poté přišla cesta s mazlavým jílovitým blátem. V obou případech režim Sport dovolil i prohrábnutí kol při sešlápnutí pedálu akcelerace, ovšem po chvíli zasáhla elektronika.

Nakonec zkouším mód Traction, který je určený právě pro kluzké silnice. A pokud nechcete dovádět a dělat smyky jako já v režimu Sport a zároveň máte z kluzkého povrchu obavy, je toto ten ideální režim pro vás. Zasahuje ještě rychleji než standardní režim a protočení kol téměř nedovolí. Stejně tak v zatáčkách vyžaduje velkou snahu dostat auto do alespoň mírného smyku. A když se to podaří, elektronika rychle reaguje a snaží se smyk vyrovnat. Pokud tedy jedete na sněhu a po smyku netoužíte, bude tento režim ideální volbou. Pak stačí jet opatrně a o zbytek se postará elektronika. V lednu pak máme v plánu otestovat schopnosti Enyaqu na sněhu podrobněji, takže pokud vás to zajímá, můžete se těšit na test přímo na to zaměřený.

Prostor má Škoda Enyaq RS iV oproti Coupé trochu větší

Zatímco jízdně se Škoda Enyaq RS iV se základní karoserií od verze Coupé neliší, v prostoru je rozdíl největší. Nejprve zkouším zadní sedačky. Na délku je místa dostatek, i při svých 192 centimetrech mám před koleny několik centimetrů místa. Připadá mi, že díky tenčím sportovním sedačkám verzí RS je tam místa i trochu více než ve standardních verzích Enyaqu. Ale ve srovnání s Coupé RS iV je to stejné. Nad hlavou jsem čekal větší rozdíl, ale zdá se, že i tam je přibližně stejně prostoru. Škoda Enyaq Coupé iV má totiž svažující se střechu, ale uprostřed ji má trochu vyšší a standardní panoramatická střecha je tenčí. Navíc má nad hlavami cestujících vzadu prodloužené sklo tak, aby tam bylo více místa. Standardní karosářská verze Enyaqu pak zase nemá v základu panoramatickou střechu. Ve výsledku je to tedy hodně podobné a pokud má standardní verze více místa, je rozdíl minimální.

Největší rozdíl je tedy v prostoru pro zavazadla. Základní objem se také příliš neliší a 585 litrů u standardní karosářské verze Enyaqu je o 15 litrů více než u Coupé. To tedy není velký rozdíl, ale základní objem se měří pouze po roletku. Rozdíl pak je v tom, když využijete celý prostor až po střechu, kde u standardní verze je místa mnohem více.

Je lepší Škoda Enyaq Coupé RS iV, nebo se základní karoserií?

Jízdně je tedy jedno, zda si vybere tu či onu verzi. Pokud se vám ale více líbí sportovnější Coupé, preferujete delší dojezd na dálnici a zároveň běžně nevyužíváte zavazadlový prostor až po střechu, bude Coupé ideální volba. V opačném případě můžete nějakou tu korunu ušetřit koupí standardní verze Enyaqu.

Foto: Škoda Auto

skoda-enyaq-2020
Klady
  • velký vnitřní prostor
  • solidní výkon i jízdní vlastnosti
  • nabíjení Plug&Charge
Zápory
  • méně atraktivní vzhled oproti Coupé
  • teoreticky vyšší spotřeba na dálnici a kratší dojezd
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze