Tesla Model Y mírně zdražila, Peugeot e-2008 prošel modernizací a další novinky

fNews #224
Tesla Model Y mírně zdražila, Peugeot e-2008 prošel modernizací a další novinky
Fotografie: Peugeot
  • Tesla Model Y mírně zdražila a automobilka zveřejnila degradaci baterií Modelů S a X
  • Peugeot e-2008 prošel modernizací a elektrické Peugeoty zlevnily
  • Innogy má nejlevnější nabíjení a PRE přidává nabíjecí stanice

Vítejte na fDrive.cz u 224. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky ze světa elektromobility. Tentokrát se podíváme na mírné navýšení cen Tesly Model Y, modernizovaný Peugeot e-2008 a novinky ze sítě nabíjecích stanic.

fNews #224 – Tesla Model Y mírně zdražila, Peugeot e-2008 prošel modernizací a další novinky

Podcast v audio formě

Tesla v posledních měsících vedla opravdu agresivní cenovou válku a měla dvě vlny zlevňování svých vozů, zejména dvou menších. Teď ale došlo na mírné zdražení u Modelů 3 a Y, v přepočtu přibližně o 5,5 tisíc korun. V Evropě proběhlo zdražení v podobné výši jen u Modelu Y, Model 3 zůstal na stejné ceně. Je to logické, protože prodeje Modelu Y po slevách raketově vzrostly, zatímco Model 3 v Evropě zdaleka tak žádaný není. Tesla zároveň zveřejnila průměrnou degradaci baterií Modelů S a X, která je i po nájezdu 200 tisíc mil, tedy 322 tisíc kilometrů, pouhých 12 %.

Od Tesly se přesuneme k Peugeotu, který modernizoval model 2008 včetně elektrické verze e-2008. Ten dostal novou techniku, která by měla být efektivnější, zároveň má i větší kapacitu baterie. Dojezd se tedy zvýšil o 18 % na solidních 406 kilometrů dle WLTP. Auto samozřejmě dostalo i facelift, tedy mírně modernizovaný vzhled, jehož součástí je i nové logo Peugeot. Automobilka se lvem ve znaku své elektromobily také zlevnila. Oba se vejdou pod milion korun i v nejvyšším stupni výbavy GT. Jde ale o ceny provedení před modernizací, takže je možné, že je to jen zvýhodnění do doby, než dorazí modernizované verze. Každopádně nabídka je to velmi zajímavá.

Zakončíme u novinek z oblasti nabíjení elektromobilů. Síť nabíjecích stanic Innogy se totiž rozhodla konkurovat velké trojce cenou. Po zpoplatnění nabíjení, které předtím bylo zdarma, nasadila zpočátku vysoké ceny, které ani nerozlišovaly typ nabíjení. Nyní ale přichází s nižšími cenami, než má Pražská energetika, která je nejlevnější z velké trojky. Pražská energetika pak zase pracuje na dalším rozšiřování sítě nabíjecích stanic, zejména na posilování těch pomalých pro nabíjení v místech, kde se přirozeně parkuje delší dobu. Například ve Fashion Aréně tak k ultrarychlé stanici přibude 20 nabíjecích bodů. Většina lidí zde totiž tráví více času a ideální je co největší počet pomalých nabíječek.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.

Partneři fNews - květen 2023
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze