Tesla chce vypálit rybník petrolejářům a vstoupit na trh s emisními povolenkami

1
Tesla chce vypálit rybník petrolejářům a vstoupit na trh s emisními povolenkami
Fotografie: fDrive.cz
  • USA zvažuje rozšíření trhu s emisními povolenkami
  • Profitovat by na nich mohli i výrobci elektromobilů
  • Tesla je podle Reuters mezi prvními zájemci

Bidenova ekologicky zaměřená administrativa chce dosáhnout uhlíkové neutrality a pokračuje v Bushově dotačním programu emisních povolenek z poloviny nultých let. Jenže ten byl původně navržen ke snížení americké závislosti na dovozu ropy a míří primárně k výrobcům biopaliv. Díky štědré výši podpory se této příležitosti chytila spousta firem a nastala podivná situace, kterou dobře známe i z Česka. Obrovská část zemědělské půdy je v USA nyní využívána k bohatě dotovanému pěstování plodin, vhodných k výrobě biopaliv, mnohdy na úkor klasického potravinářství. V rafinériích tak aktuálně například končí až 40 % americké kukuřice a původně ušlechtilý záměr se částečně změnil na mohutný penězovod od vlády k příslušným farmářům. Ani tento scénář nám zde uprostřed Evropy není cizí.

Jenže do dobře etablovaného a výnosného soukolí byznysu s minimálními riziky se podle electrek.co začal sypat písek. Rychle sílící lobby totiž podala návrh na rozšíření tohoto programu i na výrobce elektrických automobilů. A na americký Úřad pro ochranu životního prostředí se také ihned anonymně obrátilo nejméně osm společností se žádostí o zařazení na tento trh, kde se točí mnohamiliardové částky v dolarech. Reuters pak přišel s informací, že jednou z oněch společností je podle dvou dobře informovaných zdrojů i samotná Tesla. Dávalo by to smysl, jako výrobce automobilů s nulovými lokálními emisemi by mohla na prodeji kreditů královsky vydělávat. A pohledem z venčí se zdá jedině správné, že by se měl tento miliardový trh otevřít právě tímto směrem. Problém je v tom, že zatím není jasné, jak by vypadala finální argumentace. Není totiž vyloučeno, že by úřady v takovém případě požadovaly od Tesly důkazy, že její automobily jezdí na elektřinu z obnovitelných zdrojů. Nicméně armády právníků na obou stranách už na řešení problému pracují.

Očekává se, že Bidenova vláda návrh přezkoumá, a není v tuto chvíli vůbec jasné, s jakým výsledkem. Návrh má totiž i velmi hlasité odpůrce, a těmi jsou právě oni výrobci bioethanolu. Zřejmě jim není dvakrát po chuti, že do jejich uzavřeného klubu, do nějž přitékají miliardy dolarů, by chtěly vstoupit další subjekty a naředit jim zisky. Ať už přímo, nebo spíš tím, že když by někdo nakoupil emisní kredity nikoliv od nich, ale dejme tomu od Tesly, tak by vlastně financoval firmu, která se snaží rafinérský průmysl přímo zlikvidovat. A tuto verzi potvrzuje i Reuters.