Joe Biden chce kompletně elektrifikovat federální vozový park. Nebude to ale lehké

Joe Biden chce kompletně elektrifikovat federální vozový park. Nebude to ale lehké
Fotografie: unsplash.com
  • Do roku 2030 mají po silnicích v USA jezdit miliony elektromobilů
  • Kompletní elektrifikací projde i vládní vozový park
  • Nejdůležitějším sektorem je americká pošta

Nedávno byl zvolen nový prezident USA, kterým se stal Joe Biden. A jelikož nechce ve své funkci zahálet, stačil oznámit první změny, které se budou týkat celé americké vládní flotily. Podle electrek.co hodlá vyměnit celkem 645 tisíc vozidel, z nichž 245 tisíc je civilních, dalších 173 tisíc vojenských a 225 tisíc poštovních. Všechny tyto vozy chce Biden nahradit čistými elektromobily, což ale bude zřejmě velký problém. Nejenže nebyla stanovena přesná časová osa, do kdy se tak má stát, ale současně se má jednat o elektromobily, které se vyrábí v USA.


Některá federální vozidla navíc nejde jen tak vyřadit, jelikož jsou stará sotva pár měsíců a jejich náhlé vyřazení z provozu by postrádalo smysl a také finanční výhodnost. Naopak některá specializovaná vojenská vozidla budou nepochybně vyžadovat další vývoj, než budou připravena k elektrifikaci. Hromadné používání elektromobilů by mělo americké vládě z dlouhodobého hlediska přinést významné snížení nákladů na palivo a údržbu, zejména u vozidel, která jsou využívána každý den a ročně najedou desítky tisíc km.

Poslední kategorií jsou i vozy, které slouží americké poště. Jsou mnohdy i desítky let staré a mnoho z nich by potřebovalo již dnes akutní výměnu. V tomto případě by se v řádu několika let mohlo objevit několik stovek elektrických dodávek, které jsou ideální na krátké denní trasy. Americká vláda již několik let vede výběrové řízení na nahrazení poštovních dodávek, které slouží od konce 80. let, avšak zatím se nic nepohnulo správným směrem. Nový americký prezident však hodlá celou věc pořádně popohnat a společně s ministrem dopravy hodlají do roku 2030 dostat na americké silnice miliony elektromobilů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze