Technologie v autech: pohon všech kol 4Matic

Technologie v autech: pohon všech kol 4Matic
  • Se systémem jsme se poprvé setkali v Mercedesu třídy E v roce 1986
  • Dnes již pohon všech kol nemá běžné uzávěrky diferenciálu

Německá hvězda Mercedes by moc daleko nedosvítila, pokud by podobně jako konkurence nenabízela pohon všech kol. Mercedesácký způsob zapojení obou náprav si říká 4Matic a najít jej můžete ve všech modelech od malého „Áčka“ až po luxusní limuzínu třídy S. Slovo 4Matic jsme poprvé mohli zaslechnout na autosalonu IAA ve Frankfurtu v roce 1985, rok poté Mercedes uspořádal ve finském Rovaniemi pro novináře prezentaci nového pohonu všech kol a automatické uzávěrky diferenciálu ASD. Jak technologie fungují, bylo demonstrováno na tehdejší třídě E (v generaci W124) s dieselovými a zážehovými šestiválci o objemech 2,6 a 3,0 litru s výkonem od 109 do 180 koní.

Mercedes-Benz W124 300E

Pohon všech kol se skládal ze dvou uzávěrek diferenciálů, trojice předvolených režimů a automatického elektronického řízení. Diferenciál s automatickou, elektrohydraulickou uzávěrkou ASD kontroloval rychlost všech kol a v případě odchylek se uzavřel. Po sepnutí poměr síly na nápravy nešel měnit a z továrny vyjížděly modely ve dvou konfiguracích rozdělující výkon 40:60 a 48:52, vždy preferující zadní nápravy.

V roce 1992 přišlo klopýtnutí, o kterém se tolik nemluví. Nová uzávěrka středového diferenciálu nyní využívala místo hydrauliky elektroniku a pohon všech kol byl nabízen pouze ve spolupráci s automatickou převodovkou. Systém se ale potýkal s problémy, diferenciály s lamelovými spojkami totiž rády praskaly. Systém byl radši pouhý rok po svém uvedení do prodeje zcela stažen z nabídky.

Pokud na toto nevydařené entrée zapomeneme, můžeme další generaci označit jako druhou. Ta přišla v únoru roku 1997 v modelu E 280, následoval ji model E 320 v červenci onoho roku; k dispozici bylo také provedení kombi. Poprvé šlo o trvalý pohon všech kol využívající poměr rozložení sil 35:65. Systém využívá třech otevřených diferenciálů a maximální trakce je již kontrolována elektronicky pomocí kontroly trakce 4ETS.

Hlavní součástí aktuálně prodávaného systému je centrální diferenciál s planetovým převodem. Klíčovou vlastností pohonu 4Matic je absence běžných uzávěrek diferenciálu. Namísto toho se kola, která se protáčejí, přibrzdí. Tím se na kola s vyšší adhezí přenese více točivého momentu. Díky těmto rychlým, samočinným brzdovým impulzům je možné dosáhnout stejného účinku jako se třemi uzávěrkami diferenciálu.

Systém aplikuje automatické brzdové impulzy, které zlepšují trakci při rozjezdu na kluzkých površích a zvyšují stabilitu při kritických manévrech, a to podle snímaných údajů o rychlosti jednotlivých kol, úhlu natočení volantu, smyku a bočního zrychlení. Z vlastní zkušenosti víme, že elektronika nemá problém s obávaným křížením náprav ani dalšími nástrahami. Srdcem systému 4Matic je jednostupňová rozdělovací převodovka (dvoustupňová u třídy GL) s otevřeným centrálním diferenciálem, který přerozděluje točivý moment mezi nápravami. Je napojena přímo na samočinnou převodovku a společně s motorem, měničem točivého momentu a diferenciálem přední nápravy tvoří kompletní pohonnou jednotku.

Zdroje: theworldofmbamg.wordpress.com, emercedesbenz.com, mbusa.com, techcenter.mercedes-benz.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze