Technologie v autech: Magic Body Control

Technologie v autech: Magic Body Control
  • Základem systému je aktivní podvozek Body Control
  • Nástavbou je stereokamera, která čte silnici před vámi
  • Výsledkem je ideální přizpůsobení pružinových vzpěr, tudíž maximální pohodlí

Mercedes a především jeho třída S je synonymem luxusu a také prakticky dokonalého podvozku. Ačkoli se mu konkurence stále více a více přibližuje, Mercedes třídy S je po této stránce s velkou pravděpodobností stále na vrcholu. Nejhorší by bylo, kdyby inženýři usnuli na vavřínech. To se ovšem neděje. Mercedes do svých modelů a především třídy S nabízí systém, který se jmenuje Magic Body Control. Co to přesně je?

Hádáte-li, že půjde o nějakou technologii podvozku, pak máte pravdu. Tento systém kombinuje silné stránky aktivního podvozku ABC (Active Body Control) se zcela novou funkcí Road Surface Scan, tedy s předvídavou stereokamerou, která zaznamenává povrch vozovky a její vlastnosti. Stereokamera je umístěná ve výši vnitřního zpětného zrcátka.

Jedete si tak na chalupu a stereokamera snímá silnici před vámi, a to až do vzdálenosti 15 metrů. Přesnost má odchylku zhruba tři milimetry a výkonný hardware zvládá vše vypočítávat i v rychlosti 130 km/h. Veškeré informace míří do řídící jednotky, která neustále vypočítává a vyhodnocuje nejlepší možné nastavení. Tu a tam se vám tedy libovolné kolo „zvedne“ či pružiny „ztuhnou“, a to vše jen pro maximální komfort posádky.

Základem nového systému je aktivní podvozek ABC (Active Body Control), který udržuje nástavbu vozidla v klidu. Dokáže aktivně regulovat síly pružinových vzpěr, a to u každého kola zvlášť. Vibrace vozu jsou tlumeny a výkyvy karoserie, které vznikají při řízení, brzdění a zrychlování, lze téměř zcela vyloučit. I v kritických situacích ve větru může být vůz touto technologií ještě lépe udržován v jízdním pruhu. Podvozek kromě toho rozpozná stav naložení vozidla a přizpůsobí automaticky světlou výšku. V případě potřeby lze světlou výšku zvýšit až o 40 mm, například v zimních podmínkách na silnici.

Mercedes o svém systému natočil i zajímavou reklamu, na kterou se můžete už brzy těšit. Tuto reklamu se poté pokusila zesměšnit konkurenční automobilka. Mercedes však se svojí odpovědí příliš neváhal. Sledujte náš seriál o nejlepších automobilových reklamách a nic vám neunikne.

Zdroj: mercedes-benz.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze