Technologie v autech: KESSY neboli bezklíčový přístup k vozu

Technologie v autech: KESSY neboli bezklíčový přístup k vozu
  • S technologií KESSY neboli Keyless-Entry-Start-and-Exit-System máte sice snazší přístup do auta, ale vystavujete se i nebezpečí
  • Aniž byste museli hledat klíček, dostanete se do auta a nastartujete
  • Po vystoupení se auto zamkne automaticky

V dnešní době automobilky vyvíjejí množství systémů, kterými se snaží dosáhnout co největšího komfortu při užívání vozu, a bezklíčový přístup k vozu je jeden z nich. Ale všechno nové nemusí být nutně i dobré. Tento systém se už od počátku vypořádává se značnou kritikou.

Díky keyless řešení nemusíte dlouze hledat klíček v brašně či kabelce, dokonce nemusíte ani sahat pro klíček do kapsy – auto se prostě samo odemkne. Dokonce ani uvnitř vozu se nemusíte hledáním klíčku obtěžovat a můžete nastartovat bez něj. A jak to celé funguje?

Keyless

Váš klíček je vybaven dálkovým ovládáním. Takové dálkové ovládání se skládá z rádiového vysílače krátkého dosahu, který vysílá rádiové vlny do přijímací jednotky uvnitř vozidla, což umožňuje odemknout, zamknout a provádět různé další úkony. Dnes už si lze nastavit, v jaké vzdálenosti začne auto s klíčkem komunikovat, ale nejčastěji je klíč nastaven od výrobce na 1,5 metru. Když se od auta vzdálíte, tak se samo zamkne po 30 vteřinách (neplatí to u všech automobilek). Pokud se náhodou stane, že klíče zapomenete v autě, systém to rozpozná a auto se vám nepodaří zamknout. Když se vybije baterie v klíčku, tak to neovlivní funkci systému.

Typy odemykání a zamykání se liší. Některé automobilky vyžadují vzít za kliku či víko kufru z vnitřní strany pro odemčení a dotknout se čidla z vnější strany pro zamčení. Jiné automobilky kontakt nevyžadují a vozy se samy rovnou odemknou, v případě Tesly Model S se vysunou kliky, Model X vám dokonce otevře a u Modelu 3 se stačí přiblížit s vaším telefonem nebo se speciální kartou fungující jako bezkontaktní kreditní karty. Uvnitř vozu pak stačí zmáčknout knoflík „Start/Stop Engine“ nebo sešlápnout spojku, zařadit a auto je připraveno vyrazit. V některých vozech musíte klíček umístit do speciální přihrádky. Je ale to všechno bezpečné a 100% spolehlivé?

Na toto téma se vedou spory a vše zatím hraje v neprospěch bezklíčového řešení. V 21. století, kdy je téměř každý vybaven chytrým telefonem a dostat se k elektronice není žádný problém, stačí zlodějům vyvinout pouze drobné úsilí při shánění čtečky kódů, nebo technologii Q-Key, která prodlouží signál vysílaný klíčkem až o 400 metrů – do auta se dostanou a bez problému ho odcizí prakticky beze stopy. Je více způsobů, jak tomu zabránit, ale všechny vyžadují dodatečnou investici. Klíček vám z auta může i vypadnout za jízdy, vy si toho nevšimnete a auto to nezaznamená. Dozvíte se to až ve chvíli, kdy vypnete motor, ale to už ho opět nenastartujete. Jde ale o moderní řešení a nadále se do aut zabudovává.

Zdroj: hradec.idnes.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze