Volvo on Call
test

Volvo on Call

Jak funguje v České republice?
3
  • Už i zákazníci v České republice se dočkali a mohou využívat všech benefitů služby Volvo on Call
  • Aplikace je k dispozici jak pro systém Android, tak i iOS a Apple Watch
  • Vytopit si nebo zkontrolovat zamknuté auto pomocí telefonu je návykové
  • Skvěle propracovaná je databáze vašich jízd, které jde exportovat do Excelu jako knihu jízd

Vytáhnete chytrý telefon, odemknete ho, zapnete si aplikaci a necháte si vyklimatizovat vašeho mazlíčka na čtyřech kolech. Máte-li na ruce Apple Watch, tak proč vstávat z gauče, když jen nahnete zápěstí, auto odemknete a vašim malým ratolestem zadáte úkol, aby vám přinesli tašku s nákupem, kterou jste zapomněli v autě. No jo, a co když vám auto nezamknou? Nevadí, opět „nastartujete“ hodinky a auto si zamknete sami. Sci-fi? Kdepak, spousta automobilek tyto funkce už nabízí. A nově to umí také Volvo. Vyzkoušeli jsme to na vlastní kůži. Jo, tyhle služby my máme rádi.

Zamknout auto hodinkami už není sci-fi.

Celá záležitost se v případě švédské automobilky jmenuje Volvo on Call a ve zkratce umí věci, které jsem nastínil výše. Není to však zdaleka všechno. Aplikace, přes kterou se vše ovládá, je k dispozici jak pro iOS a watchOS, tak i Android. Zaregistrujete se, od dealera obdržíte PIN na vaše auto, které si s pomocí VIN kódu spárujete tak, že si sednete do auta a držíte tlačítko Volvo on Call na stropnici.

Aplikace se skládá ze čtyř záložek. Na té hlavní vidíte mapu, informace o tom, zda je auto zamčené, kalendář, teplotu kolem vozidla či zda je auto nastartované. Pod druhou záložkou se ukrývá mapa, kde vidíte lokaci vašeho auta. Můžete se nechat k autu navigovat a mezitím si dát vyhledat čerpací stanice v okolí, poslat si je do auta a po nastartování se tam nechat autem navést. V záložce „Vozidlo“ je zjednodušeně řečeno vaše kniha jízd. Vidíte zde všechny jízdy za posledních sto dní, můžete je filtrovat na služební či soukromé a o každé z nich máte dokonalý přehled. Vypadá to, že nepříjemnému vyplňování knihy jízd by mohl být konec. Můžete si jednotlivé trasy označit a nechat vyexportovat třeba do Excelu a poslat mailem. To prostě chcete! Aplikace vám dále zobrazí následující informace:

  • Odkud kam jste jeli včetně adres
  • Trvání cesty
  • Vzdálenost
  • Spotřeba
  • Čas nastartování
  • Čas vypnutí motoru
  • Počítadlo kilometrů

Poslední záložka je vesměs o nastavení aplikace. Spárovat si ji můžete i s vaším kalendářem. Aplikace si pak umí vytáhnout adresu vaší další schůzky a začít vás navigovat. Příjemná věc. Do aplikace se můžete dostávat i zabezpečeně, v případě iPhonu přes Touch ID.

Málem bych zapomněl, že konkrétně Volvo XC40 přichází i se sdílením. Tím nemyslím s nějakým carsharingem, ale se systémem, kdy auto odemknete klidně z druhé strany světa. I to se může hodit. Samozřejmostí jsou i notifikace. Můžete si nechat zaslat informaci, když je například vaše auto někým odemknuté.

Jak vše funguje?

Předně je v útrobách auta datová SIM karta. Pokud byste však rádi takový Wi-Fi hotspot, musíte si koupit svojí SIM kartu a vložit ji do patřičného slotu. Každopádně Volvo on Call, to není jenom vzdálené ovládání na dálku. Jde i o takového strážného anděla. Pokud se ve vašem voze aktivují airbagy nebo předpínače bezpečnostních pásů, znamená to, že jste se svým vozem havarovali. Proto vůz automaticky upozorní operátora tísňové linky. Ten Vám následně zavolá do vozu, aby zjistil, co se vlastně stalo. Pokud se mu nepodaří navázat s Vámi kontakt, automaticky do místa, kde se nacházíte, pošle rychlou záchrannou službu. A když jste svědky nehody někoho jiného, stačí zmáčknout Volvo on Call na stropnici. Operátor se ihned dozví vaší polohu, takže mu můžete sdělovat ostatní informace.

Diskuze ke článku
Zdeněk Opršal
Mám zkušenost s Volvo on Call v XC60. Funguje dobře, ale bohužel neplní jednu užitečnou funkci uvedenou v návodu. Konkrétně při hlášení chyby systémem lze podle návodu diagnostikovat chybu na dálku. Ve zkutečnosti jsem obdržel informaci, že tato služba v České republice není dostupná. Takže na tu diagnostiku musím vždycky přijet. Škoda, byla by to úspora času alespoň dvou hodin.
Ví někdo, kdy bude zavedena?
Pavel
No, jelikoz aktivace VOC v CR trvala nekolik let, necekejte ze to bude tak rychle.
Mam prvni generaci XC90 dovezenou ze Svedska, kde jiz VOC aktivovano v CR je.
perer
prosim vas kolko stoji rocne predplatne na tento system?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze