Stellantis bude v Srbsku vyrábět elektromobily, Alpine dorazí do Česka a další

fNews #173
Stellantis bude v Srbsku vyrábět elektromobily, Alpine dorazí do Česka a další
Fotografie: Alpine
  • Koncern Stellantis bude v Srbsku vyrábět elektromobily
  • Značka Alpine vstoupí na český trh cca za měsíc
  • Pražská energetika spustila novou nejrychlejší nabíjecí stanici v Praze

Vítejte u 173. dílu fNews. V tomto pořadu každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát začneme u továrny na elektromobily v Srbsku, podíváme se na vstup značky Alpine do Česka a na novou nejrychlejší nabíjecí stanici v Praze.

fNews #173 – Stellantis bude v Srbsku vyrábět elektromobily, Alpine dorazí do Česka a další

Podcast v audio formě

Začneme netradičně v Srbsku, kde chce skupina Stellantis investovat v přepočtu 4,6 miliardy korun do výroby elektrických automobilů ve svém tamním závodě. V současné době tam vyrábí Fiat 500L, který však bude v příštích letech nahrazen zatím neznámým nástupcem, jenž bude pravověrným elektromobilem. Má se jednat o kompaktní model, který přijede na nové elektrické platformě a jeho výroba má začít v polovině roku 2024.

Z Balkánu se přesuneme k nám do ČR. Značka Alpine, která se zavázala být již za 4 roky čistě elektrická, totiž vstoupí na český trh. Nástupce modelu A110, pokračovatele legendárního sportovního auta, už bude mít plně elektrický pohon a do roku 2026 značka představí ještě další dva sportovní elektromobily.

Nakonec se podíváme na novinky v oblasti nabíjecích stanic. U prodejny Lidl v pražských Čakovicích totiž ke dvěma stojanům od PRE o výkonu 75 kW přibyl další o výkonu 300 kW. Tím se tedy z této prodejny stává ideální místo nákupu pro elektromobilisty, zejména pro majitele vozů Porsche Taycan a Audi e-tron GT, které se nejvíce přiblíží maximálnímu výkonu stanice. Během rychlého nákupu tedy své rychlé elektromobily i rychle nabijí. Aktuální stav sítě nabíjecí infrastruktury naleznete v naší mapě nabíjecích stanic.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze