Škoda Auto předala zákazníkům první Enyaq iV, v Česku to ale nebylo

1
Škoda Auto předala zákazníkům první Enyaq iV, v Česku to ale nebylo
Fotografie: Škoda Auto
  • První Škoda Enyaq iV byla předána zákazníkům v Norsku
  • Prioritou je zahájení dodávek Enyaqu iV na skandinávské trhy, západní a střední Evropa bude následovat

Společnost Škoda Auto předala mladé rodině v Norsku celosvětově první vůz Enyaq iV. Prostřednictvím svého prvního SUV s čistě elektrickým pohonem značka učinila při realizaci své strategie elektromobility dosud největší krok. Po zahájení dodávek na skandinávské trhy bude v květnu a červnu 2021 následovat západní a střední Evropa.


V Norsku byl dodán zákazníkům celosvětově první vůz Enyaq iV, který u obchodníka s vozy Škoda ve městě Moss převzala rodina Espelund Talsæte. Martin Jahn, člen představenstva za oblast prodeje a marketingu, říká: „Předání prvního vozu Enyaq iV zákazníkovi je pro nás mimořádný okamžik. S tímto modelem zahajujeme ve společnosti Škoda Auto éru elektromobility. Po uvedení na trh ve Skandinávii začnou v příštích několika týdnech dodávky v západní a střední Evropě. Jsem rád, že naše první plně elektrické SUV dokázalo mladou norskou rodinu přesvědčit, a přeji jí bezpečnou cestu a spoustu zábavy s jejich novým vozem Enyaq iV.

Škoda Enyaq (2020)

Thomas Meiner, ředitel norského importéra vozů Škoda, doplňuje: „Je to skvělý pocit, že můžeme předat první automobil novým, hrdým majitelům. Jsme si jistí, že v nadcházejících týdnech a měsících k nim přibude mnoho dalších šťastných vlastníků vozu Enyaq iV. Rok 2021 bude pro norského importéra vozů Škoda rekordní a vytyčí velký krok značky směrem k zelené mobilitě.

Kupující vozu, Silje Talsæte a její partner Øyvind Espelund, o přechodu k vozu s čistě elektrickým pohonem uvažovali již delší dobu. Ve vhodné cenové kategorii nenašli alternativy splňující kritéria rodinného vozu a potřebného dojezdu, až poté narazili na Škodu Enyaq iV. V době objednávky znali tento model pouze virtuálně a při převzetí vozu neskrývali pozitivní překvapení: „Slyšel jsem už, že Enyaq iV je velký, ale ve skutečnosti je dokonce ještě větší. Nadchnul mě zejména zavazadlový prostor, byl jsem téměř šokován, když jsem otevřel páté dveře,“ říká Øyvind Espelund.

Škoda ENYAQ iV – první jízdní dojmy

Jako první sériový model značky Škoda vychází z modulární platformy pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. Toto SUV získalo v testu sdružení European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) nejvyšší hodnocení pěti hvězdiček a v hodnocení ochrany cestujících dosud nejlepšího výsledku v testu Euro NCAP. Za svůj design Enyaq iV nedávno obdržel také ocenění Red Dot Award.

Škoda Enyaq (2020)

Po zahájení dodávek na skandinávské trhy bude v květnu a červnu 2021 následovat západní a střední Evropa.

Škoda Enyaq (2020) 60 iV

Rozměry4 649 × 1 879 × 1 616 mm, 1 998 kg
Výkon132 kW
Baterie62 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)404 km