Rekordní výsledek Tesly, registrace nabíjecích aut v Česku a nabíjení na Ionity

fNews #159
Rekordní výsledek Tesly, registrace nabíjecích aut v Česku a nabíjení na Ionity
Fotografie: Tesla
  • Tesla loni vyrobila rekordních 930 tisíc aut a měla i rekordní zisk
  • V Česku se loni zaregistrovalo téměř 6,5 tisíce nabíjecích aut
  • Na síti Ionity můžete nově nabíjet pomocí čipů PRE a E.ON

Vítejte u dalšího dílu fNews, ve kterém se podíváme se na rekordní obchodní výsledek Tesly, registrace nabíjecích aut v Česku nebo další novinku v oblasti nabíjení elektromobilů.

Rekordní výsledek Tesly, registrace nabíjecích aut v Česku a nabíjení na Ionity – fNews #159

Začneme u Tesly, která na tradičním Earnings Call zveřejnila obchodní výsledky za uplynulý rok. Vyrobila rekordních 930 tisíc aut, dosáhla obratu téměř 54 miliard dolarů a čistý zisk měla 5,5 miliardy dolarů. A to i přesto, že 6,5 miliardy investovala do nových továren. Má to ale i odvrácenou stránku. Jelikož nestíhá vyrábět ani současné vozy, podle Elona Muska nemá čas na vývoj levné Tesly s cenou v přepočtu pod 600 tisíc korun. Ostatně, proč také vyvíjet levnější auto, když nestíhá vyrábět ani ta současná?

Od Tesly se přesuneme do Česka a podíváme se, kolik nabíjecích aut se zde registrovalo za minulý rok. Lépe si vedly plug-in hybridy, kterých přibylo přes 3,5 tisíce, elektromobilů přibylo přibližně o tisíc méně. Nejúspěšnějším nabíjecím autem v Česku ale byl elektromobil – domácí Škoda Enyaq. Plug-in hybridům domácí značky se sice také dařilo dobře, ale počty se dělily mezi dva silné modely, Octavii a Superb, takže oba skončily až za Enyaqem.

Nakonec se podíváme na novinky ze světa nabíjení elektromobilů. Zákazníci společností E.ON a PRE mohou svými čipy nově nabíjet i na stanicích Ionity. Zatímco čip E.ONu funguje zatím jen u stanic Ionity v Česku, s čipem PRE nabijete u této sítě po celé Evropě. Ani v jednom případě to ale cenové zvýhodnění nepřináší, takže poslouží spíše jen v nouzi. Ale i tak se to, zejména při cestě do zahraničí, může někdy hodit.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze