První český hybrid pochází z Nošovic. Začala výroba ekologického Hyundai Tucson

1
První český hybrid pochází z Nošovic. Začala výroba ekologického Hyundai Tucson
  • Nový Tucson je vybaven vznětovým motorem 2,0 litru v kombinaci s elektromotorem
  • První vůz značky Hyundai se systémem hybridního pohonu s napětím 48 V

Prvním hybridem vyráběným na území České republiky se stal Hyundai Tucson. Automobilka Hyundai tak pomyslný závod se značkou Škoda vyhrála. V Mladé Boleslavi první hybridní model zatím připravují. Podle posledních informací by mělo jít o plug-in hybridní Superb. Datum uvedení na trh však zatím není známo.

Společnost Hyundai spustila výrobu hybridního modelu Tucson s technologií MHEV 48 V 1. června 2018 v Nošovicích u Frýdku-Místku. Spoluprací vznětového dvoulitru a elektromotoru významně klesá spotřeba paliva a emisí. Současně dochází ke zlepšení pružnosti a jízdní dynamiky. Elektrická část systému zahrnuje lithium-iontové akumulátory 48 V/0,44 kWh, generátor s funkcemi spouštěče a elektromotoru MHSG (Mild Hybrid Starter Generator), nízkonapěťový měnič stejnosměrného proudu LDC (Low Voltage DC/DC) a invertor. Při akceleraci podporuje MHSG spalovací motor výkonem až 12 kW, čímž snižuje spotřebu paliva. Systém automaticky přepíná mezi použitím spalovacího motoru a režimem rekuperace kinetické energie. MHSG dokáže poskytovat mírnou akceleraci využíváním energie z akumulátorů, čímž snižuje zatížení spalovacího motoru, a při intenzivní akceleraci podporuje spalovací motor dodatečným točivým momentem. Během brzdění, ať motorem nebo brzdovou soustavou, jsou prostřednictvím rekuperací kinetické energie nabíjeny akumulátory.

Hyundai patří dlouhodobě mezi absolutní světovou špičku v oblasti výzkumu a výroby alternativních pohonů. V lednu 2013 se stal Hyundai prvním výrobcem automobilů na světě, který zahájil výrobu vozidel s pohonem na vodík, a začátkem roku 2018 byla představena druhá generace vodíkového elektromobilu NEXO s dojezdem až 800 km. S modelovou řadou Ioniq je tak jedinou automobilkou, která nabízí všechny elektrifikované alternativní pohony v sériovém provedení. Během letošního roku zahájí společnost Hyundai zároveň prodej prvního kompaktního elektromobilu SUV Kona Electric s dojezdem 482 km. V rámci ekologické strategie bude Hyundai do roku 2025 prodávat celkem 18 ekologicky šetrných vozů, z toho 8 hybridních, 4 plug-in hybridní, 5 elektromobilů a jeden vodíkový elektromobil. Již v roce 2021 bude tak 60 % produktů Hyundai dostupných v ekologické verzi.

Diskuze ke článku
Janek
Konečně první automobilka co se toho nebojí a začla vyrábět u nás v ČR eko vozy, jako jsou tyto hybridy a auta na vodík

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze