Hyundai Nexo se začíná prodávat. Na český trh se však (zatím?) nepodívá

Hyundai Nexo se začíná prodávat. Na český trh se však (zatím?) nepodívá
  • Prodej modelu Nexo byl pro veřejnost zahájen slavnostním předáním prvních vozů zástupcům měst Ulsan a Gwangju
  • Nexo nemůže být v současné době uveden na českém trhu z důvodu chybějící infrastruktury vodíkových plnicích stanic
  • Hyundai má 1 061 předběžných objednávek

Společnost Hyundai zahájila v Koreji prodej vodíkového modelu Nexo, a to po velmi úspěšné fázi přijímání předběžných objednávek. V období od 19. do 26. března 2018 přijali prodejci předběžné objednávky na celkem 1 061 vozidel. Hned v první den si zákazníci objednali 733 vozů.

Jsme svědky historického dne, v němž přichází technika palivových článků na trh ve velkých počtech. Po tomto pozitivním zahájení prodeje budeme pokračovat v našem úsilí o rozvoj nového segmentu vozidel poháněných palivovými články i na zahraničních trzích,“ řekl Byung Kwon Rhim, výkonný viceprezident společnosti Hyundai Motor Company, zodpovědný za divizi globálních operací.

Hyundai dodal téhož dne první vozidla magistrátům měst Ulsan a Gwangju v Koreji. Slavnostní předání v Ulsanu se uskutečnilo ve „Vodíkovém domě“, který byl vybudován společně značkou Hyundai a městem Ulsan, zatímco v Gwangju se slavnostní předání uskutečnilo na nově vybudované plnicí stanici DongGok, která nabízí vodík a další alternativní zdroje energie pro pohon vozidel. Zástupci obou měst vyjádřili záměr rozšířit infrastrukturu vodíkových plnicích stanic.

Nexo nemůže být v současné době uveden na českém trhu z důvodu chybějící infrastruktury vodíkových plnicích stanic. Společnost Hyundai však aktivně podporuje rozšiřování vodíkové infrastruktury, a to jak na národní, tak mezinárodní úrovni. Na zrychlení budování infrastruktury vodíkových plnicích stanic se Hyundai aktivně podílí také v České republice, kde je společnost Hyundai zapojena do vládní skupiny, jejímž cílem je realizovat budování právě národní vodíkové infrastruktury. Inspiraci lze nalézt v celé řadě západoevropských zemí. Například v roce 2012 byla v oblasti kolem Frankfurtu pouze jedna vodíková plnicí stanice. V současné době zde nalezneme hned čtyři: ve Wiesbadenu, v Höchstu, ve Frankfurtu a v centrále společnosti Hyundai Motor Europe v Offenbachu.

Technické parametry Hyundai Nexo

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 670 × 1 860 × 1 630 mm, 1 814 kg
PohonVodík, hnaná náprava: přední
Výkon120 kW, 163 koní, točivý moment: 395 Nm
NádržPalivo: ? l, CNG: 6 kg
SpotřebaKombinovaná: 1 l / 100 km
Cena od1 899 990 Kč

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze