Hyundai Nexo na českém trhu

8
Hyundai Nexo na českém trhu
Fotografie: Hyundai
  • Česko otevřelo novou kapitolu motorismu
  • Vodík vstoupil na veřejný trh
  • Automobilky nezůstávají pozadu

Ihned po otevření první veřejné plnicí stanice na vodík v Česku přispěchal Hyundai s důležitým oznámením. Když už jej bude kde plnit, zahajuje hned vzápětí oficiálně prodej SUV střední třídy Hyundai Nexo poháněného palivovými články. V tuzemsku tedy od nynějška můžete provozovat vodíkové auto komfortněji a dokonce si vybrat ze dvou modelů s tímto typem pohonu; kromě Nexa se nabízí ještě velký sedan Toyota Mirai, který je levnější, avšak nabízí skromnější vnitřní prostor. Pokud vám tedy nevadí, že ona plnicí stanice je ve Vítkovicích a dostavba dalších v Praze a v Litvínově nabrala zpoždění.

Hyundai Nexo pohání, na rozdíl do Mirai, přední kola, výkony jsou však podobné, stejně jako konstrukce synchronního trakčního motoru s permanentním magnetem. Hyundai konkrétně zapřáhl 163 vodíkových koní a 395 newtonmetrů, které mu stačí ke zrychlení z klidu na 100 km/h za 9,2 s a dosažení maximální rychlosti 177 km/h. Podle WLTP mu na sto kilometrů stačí 0,95 kg vodíku a tři zásobníky na celkem 156 l (6,3 kg) vystačí na normovaných 666 km. Palivový článek vyvine 95 kW, vyrovnávací Li-Pol baterie o kapacitě 1,56 kWh pak dalších 40 kW. Ke startu potřebuje teplotu minimálně -30 °C. Na tažení přívěsu si, stejně jako u Mirai, však musíte nechat zajít chuť.

Vůz vstupuje na trh se základní cenou 1 899 990 Kč, které v základní linii Style do naprostého maxima chybí jen panoramatický kamerový systém, panoramatická skleněná střecha, ventilace předních plus vyhřívání zadních sedadel, prémiový soundsystém Krell a 19" kola, přičemž všechny zmíněné prvky doplňuje přesně o sto tisíc dražší Style Premium. Doplatky jsou žádány pouze za klasickou (19 900) či matnou (24 900 Kč) metalízu a velurové koberce za 1 990 Kč. V ceně je jako vždy pětiletá neomezená záruka, osmiletá celoevropská asistence, osmiletá záruka na trakční akumulátor (do 200 000 km), desetiletá aktualizace navigačních map a pět let telematických služeb Live Service.

Technické parametry Hyundai Nexo

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 670 × 1 860 × 1 630 mm, 1 814 kg
PohonVodík, hnaná náprava: přední
Výkon120 kW, 163 koní, točivý moment: 395 Nm
Nádrž6 kg
SpotřebaKombinovaná: 1 kg / 100 km
Cena od1 899 990 Kč
Diskuze ke článku
Marek M.
Marek M.
Nexo je velké SUV? Se mi moc nezdá, ale když myslíte...
Ladislav Čermák
Crossover nemá s velikostí nic společného, je to obecný výraz pro křížence různých kategorií. I mezi velkými mohou přeci být velcí a ještě větší. Nebavíme se tu o třídách. Ale když vidím tuhle diskuzi, zase se k nim příště vrátím 🙂

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze