Právo na jednorázové nabití máme již od roku 2017. Praxe ale bývá mnohdy odlišná

aktualizováno o vyjádření E.ON
Právo na jednorázové nabití máme již od roku 2017. Praxe ale bývá mnohdy odlišná
Fotografie: fDrive.cz
  • Provoz nabíjecích stanic pro elektromobily upravuje zákon 311/2006 Sb., resp. jeho novela z roku 2017
  • Povinnost umožňovat jednorázové nabití bez nutnosti paušálu platí již od června 2017
  • Někteří provozovatelé stále zákon nedodržují a tuto možnost nenabízí

Aktualizováno 17. 10. 2018 13:15

Ve zprávě, kterou jsme právě obdrželi od společnosti E.ON, tento provozovatel garantuje, že jsou všechny jeho dobíjecí stanice použitelné zdarma a umožnují tedy dobíjení i bez registrace. Výjimkou je nabíjecí centrum ve Vystrkově, které vedle platebního systému EVmapa umožňuje jednorázovou platbu kreditní kartou, tedy také bez registrace. I do budoucna plánovaný platební systém společnosti E.ON s legislativními požadavky počítá.

Původní informace z 16. 10. 2018

Jak jsme vás již informovali, společnost ČEZ nedávno umožnila u svých vybraných nabíjecích stanic zaplatit za jednorázové nabití pomocí speciální aplikace, tedy bez nutnosti mít jakoukoliv smlouvu a platit smluvní paušál. Česká obchodní inspekce se shodou okolností nedávno zaměřila na kontrolu dodržování zákona, který upravuje provoz nabíjecích stanic, konkrétně zákona č. 311 z roku 2006 Sb., který byl v červnu 2017 novelizován. Tato novela upravuje podmínky provozování nabíjecích stanic pro elektromobily.

Tento zákon výslovně v paragrafu 6q v bodě 5 říká: „Provozovatel veřejně přístupné dobíjecí stanice je povinen poskytnout uživatelům elektrických vozidel rovněž možnost jednorázového dobití bez uzavření smlouvy s daným provozovatelem, která by uživatele vázala nad rámec tohoto jednorázového dobití.“

Platba za jednorázové nabití na stanicích ČEZ nebyla až donedávna možná. To sice provozovatel řešil tím, že své nabíjecí stanice nechal takzvaně odemčené – nebyla tedy potřeba identifikace a nabít mohl v podstatě kdokoliv. Z vlastní zkušenosti ale víme, že tomu tak nebylo ve všech případech a že ani dnes nelze na některých nabíjecích stanicích nabít bez nutnosti mít čip, RFID kartu či nějaký smluvní vztah s provozovatelem stanice. Podobný problém se týká také stanic společnosti PRE a společnosti E.ON. Pokud je stanice vedená jako veřejná, musí být dle zákona umožněno již od loňského roku jednorázové nabití komukoliv bez nutnosti registrace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze