Obchodní inspekce si posvítila na nabíjecí stanice pro elektromobily

Obchodní inspekce si posvítila na nabíjecí stanice pro elektromobily
  • Se vzrůstajícím počtem elektromobilů roste také počet nabíjecích stanic
  • Česká obchodní inspekce u nich provedla první kontrolu zaměřenou na dodržování právních předpisů
  • Provozovatelé měli umožňovat jednorázové nabití již od roku 2017, ale ne vždy se tak dělo

Česká obchodní inspekce provedla v měsíci červnu a červenci roku 2018 první kontrolní akci zaměřenou na nabíjecí stanice pro elektromobily. V období od 11. června do 3. srpna 2018 bylo provedeno 7 inspekcí. ČOI si posvítila na 5 typů dobíjecích stanic provozovaných šesti různými subjekty. V rámci této akce bylo ověřováno plnění požadavků pro uvedení výrobků na trh a jejich provozu. Jednalo se například o kontrolu průvodní dokumentace k výrobku, kde nedostatky nebyly nezjištěny.

U každé dobíjecí stanice byly k dispozici informace o kompatibilitě s elektrickým vozidlem a účtované ceně. Byla provedena také kontrola ve smyslu § 6q odst. 1, 4, 5 zákona č. 311/2006 Sbírky. Tento zákon byl v červnu 2017 novelizován o podmínky provozování nabíjecích stanic. Zákon zde jasně formuluje, že provozovatel veřejně přístupné dobíjecí stanice je povinen poskytnout uživatelům elektrických vozidel rovněž možnost jednorázového nabití bez uzavření smlouvy s daným provozovatelem, která by uživatele vázala nad rámec tohoto jednorázového dobití. I když je tato povinnost zakotvena v zákoně od roku 2017, ani dnes ještě některé nabíjecí stanice tuto možnost neumožňují.

Česká obchodní inspekce zjistila nedodržení zákonů ve 2 případech, kdy na výrobcích chybělo označení CE. V 1 z uvedených případů pak chyběl celý výrobní štítek. ČOI bude tyto případy řešit kontrolou technické dokumentace u výrobce. Přínosem akce byla i spolupráce se stavebními úřady, kdy ve 2 případech veřejné dobíjecí stanice nebyly příslušným stavebním úřadům stavby ohlášeny. Toto zjištění je předmětem dalšího šetření místně příslušných stavebních úřadů. Česká obchodní inspekce předpokládá, že s postupným rozšiřováním elektromobility v ČR bude vzrůstat i počet instalovaných dobíjecích stanic. Proto se na kontroly dobíjecích stanic zaměří i v budoucnu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze