Park Assist od Volkswagenu slaví kulaté narozeniny

Park Assist od Volkswagenu slaví kulaté narozeniny
  • Je tomu již deset let, co byl Park Assist dostupný v modelu Touran
  • Dříve potřeboval 140 centimetrů nad délku vozidla, dnes stačí jen 80
  • Problém mu nedělá jak podélné, tak příčné parkování

Jen si to představte. Na střední jste přemýšleli, co budete dělat po vysoké škole. Po vysoké jste začali pracovat. Do toho přišla manželka, děti a pak i oslava jejich desátých narozenin. A právě kulaté narozeniny „svého dítěte“ teď slaví Volkswagen.

Mohli bychom se dohadovat, či je přirovnání parkovacího asistenta k dítěti patřičné, ale to dnes není tématem článku. Je to totiž přesně 10 let, co Volkswagen do svého modelu nasadil tento systém. Stalo se tak v roce 2006, kdy si Park Assist odbyl premiéru v modelu Touran.

Dnes je to pro řidiče, kteří mají rádi technologie, samozřejmost. Ale dříve tomu tak rozhodně nebylo. Park Assist od té doby prošel dlouhým vývojem a dnes jde o výborného společníka, kterému můžete věřit. Systém sám vypočítá ideální trajektorii pro parkovací manévr. Sám si zjistí rozměry parkovacího místa a poté se „chopí“ volantu. Řidičův úkol je ovládat pouze pedál brzy a plynu.

V začátcích uměl systém parkovat pouze na místa souběžná s vozovkou. Komplikací byl rozměr místa, který musel o 140 centimetrů přesahovat délku vozidla. Už v roce 2012 však bylo možné parkovat také na příčná parkovací místa. Postupně se také zlepšovala přesnost výpočtů a dnes systému stačí i pouhých 80 centimetrů nad rozměr automobilu, aby zvládl zaparkovat.

Park Assist ušel, stejně jako celé technologické odvětví v automobilech, pořádný kus cesty. Tohoto nenápadného, ale o to užitečnějšího parťáka, můžete nyní mít ve vozech Volkswagen Golf, Passat, Sharan, Tiguan a Touran, z užitkových vozů poté v modelech Caddy a Crafter.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze