Nový elektrický Ford na platformě VW, Kia EV5 a přelomové baterie CATL

fNews #218
Nový elektrický Ford na platformě VW, Kia EV5 a přelomové baterie CATL
Fotografie: Ford
  • Ford představil elektromobil Explorer na platformě MEB od Volkswagenu
  • Kia ukázala design kompaktního elektrického SUV EV5
  • CATL začal vyrábět třetí generaci baterií CTP s výbornou energetickou hustotou

Vítejte na fDrive.cz u 218. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na nový elektromobil od Fordu, design kompaktního elektrického SUV Kia EV5 a přelomové baterie do elektromobilů.

fNews – novinky z elektromobility #218 – Nový elektrický Ford na platformě VW, Kia EV5 a přelomové baterie CATL

Podcast v audio formě

Začneme u značky Ford, která představila kompaktní elektrické SUV, nebo spíše crossover. Nese jméno Explorer, které má v Americe obří SUV, ale ten evropský je velikostně srovnatelný s modelem Kuga. Jde o auto postavené na platformě MEB koncernu Volkswagen, takže sdílí techniku s vozy Škoda Enyaq, Volkswagen ID.4 nebo Audi Q4 e-tron. Vnější ani vnitřní design tomu ale nenapovídá, dokonce displej infotainmentu je orientovaný na výšku, zatímco infotainment koncernových modelů má středový displej na šířku. Cena elektrického Fordu bude v Česku začínat na 1,1 milionu korun.

Od kompaktního SUV z Německa se přesuneme k podobně velkému SUV do Koreje. Kia totiž ukázala model EV5, tedy další elektromobil na nové platformě e-GMP. Technické paremetry zatím neznáme, ale dle označení je pravděpodobné, že bude trochu menší než model EV6 a lze předpokládat, že dostane i stejnou techniku. Do prodeje se dostane již letos, ale zpočátku pouze v Číně. Další trhy, včetně evropského, zatím zůstávají s otazníkem.

Zakončíme u další přelomové technologie baterií. CATL totiž spouští výrobu třetí generace baterií CTP, jejichž energetická hustota je o 13 % lepší než u baterií Tesla 4680. Prvním elektromobilem, který využije jeho výhod, bude luxusní MPV Zeekr 009 s těžko uvěřitelnou kapacitou 140 kWh, která mu údajně zajistí oficiální dojezd 822 km. V řadě čekají i modely jiných výrobců, ale Zeekr bude první.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze