Kia EV5 působí jako auto z budoucnosti, přesto se podívá na trh ještě letos

Kia EV5 působí jako auto z budoucnosti, přesto se podívá na trh ještě letos
Fotografie: Kia
  • Kia EV5 se jako první objeví na čínském trhu
  • Výrobce zatím neupřesnil nabídku motorů a baterií, lze však očekávat, že bude stejná jako u modelu EV6
  • Uvnitř interiéru najdeme řadu zajímavých prvků, neschází ani solární panoramatická střecha

Představení mohutného elektrického SUV Kia EV9 doprovází odhalení jeho menšího sourozence s označením Kia EV5. Ačkoliv se v tuto chvíli jedná pouze o koncept, neměla by se produkční verze od vozu, který si můžete prohlédnout níže, příliš lišit, neboť má dorazit na trh ještě letos.

Kia EV5, jak částečně evokuje i označení modelu, má být o něco kratší než EV6 a dle kianewscenter.com má rovněž cílit na odlišné publikum. Velikostně má být větší než elektrická Kia Niro EV a využívat platformu E-GMP. Vzhledem k tomu lze očekávat přítomnost 58kWh baterie s elektromotorem o výkonu 125 kW (170 koňských sil), respektive 77,4kWh baterie s elektromotorem o výkonu 168 kW (228 koní), tedy pohonná ústrojí a baterie, které už známe právě z modelu Kia EV6.

Kia EV5 je přinejmenším stejně stylová jako větší model Kia EV9

Kromě futuristického designu exteriéru (jenž má oslavovat „život bez hranic“) najdeme designově zajímavé a rovněž futuristicky působící prvky také uvnitř, kde je například netradiční osmihraný volant či velký displej infotainmentu, který je evidentně propojený s přístrojovou kapličkou. Podobně jako u EV9 pak mají být i zde otočná sedadla, jež přijdou vhod například při kempování, či zadní dveře, které se otevírají na opačnou stranu, přičemž se mezi nimi a předními dveřmi nenachází žádný sloupek. Nepřekvapí rovněž, že uvnitř najdeme hned několik prvků z recyklovaných PET láhví a také mořských chaluh či luxusně vypadající panoramatickou střechu, která funguje zároveň i jako solární panel a částečně tak zásobuje vůz energií.

Interiér je prošpikován recyklovanými materiály a neschází ani otočná křesla

Ačkoliv je vysoce pravděpodobné, že přinejmenším interiér dozná v produkční verzi změn, slibuje výrobce například také vyspělý systém osvětlení, který má skvěle dotvořit atmosféru, při sledování noční oblohy přes již zmíněnou velkou panoramatickou střechu. Dále se mají zájemci těšit na kompletně plochou podlahu, štědrý prostor pro pasažéry a další relaxační funkce.

Kia EV5 má odstartovat prodej v Číně, a to v průběhu letošního roku, globální dostupnost pak zůstává s otazníkem, pravděpodobně by však následovala nedlouho po čínské premiéře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze