Elektrický Ford Explorer obdržel Red Dot Award za mimořádný produktový design

2
Elektrický Ford Explorer obdržel Red Dot Award za mimořádný produktový design
Fotografie: Ford
  • Jde již o třetí ocenění Red Dot Award pro Ford, v dřívějších letech porota ocenila už Fiestu a Mustang Mach-E
  • Cena přišla pro Ford příhodně právě v čase, kdy zahajuje prodej vozu na všech evropských trzích

Ford se v tiskové zprávě pochlubil s tím, že jeho elektromobil Explorer získal prestižní ocenění Red Dot Award v kategorii „Produktový design“. „Ford Explorer zaujme zvnějšku výrazným designem ve stylu SUV a uvnitř vysoce kvalitní technologickou výbavou,“ znělo hodnocení poroty The Red Dot Award.

Ford Explorer přitom vzniká od letošního června v německém Kolíně nad Rýnem, do něhož kvůli elektrifikaci Ford zainvestoval cca 43,5 miliard korun a dříve v něm vyráběl legendární Fiestu. Cena přišla pro Ford příhodně právě v čase, kdy zahajuje prodej vozu na všech evropských trzích a dodává, že je již k dispozici u prodejců pro testovací jízdy a k přímému odběru.

Rozhodli jsme se pro zjednodušený designový jazyk s výraznými grafickými prvky, který přebírá a nově interpretuje designové prvky ikonického amerického modelu Ford Explorer. Kombinuje moderní, puristickou estetiku s nebývalou funkčností,“ uvedl Murat Güler, hlavní designér osobních vozidel ve Ford of Europe.

Co je to Red Dot Award?

Red Dot Award je jednou z nejznámějších a nejprestižnějších světových soutěží v oblasti designu. Do poroty byli pozváni profesoři, designéři, novináři a další odborníci ze dvou desítek zemí. Každý člen pak nezávisle hodnotil každý přihlášený výrobek na základě mnoha kritérií včetně míry inovace, funkčnosti, ergonomie, odolnosti a ekologičnosti. Pro Ford přitom jde o již třetí ocenění Red Dot Award – v roce 2009 zvítězil Ford Fiesta v kategorii „ Produktový design“, v roce 2021 pak byl oceněn zvukový systém B&O v Mustangu Mach-E v kategorii „Automobilový audiosystém“.

Ford Explorer (2023) RWD SR

Rozměry4 568 × 1 870 × 1 630 mm, ? kg
Výkon125 kW
Baterie55 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd? km
Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Až na ten výhlez z vodu, ale to je problém pomalu každého nového auta. Pořád se s tím nějak nemohu smířit.
Josef L
Josef L
Naposledy upraveno: 14. 9. 13:10
Hezky velký to vypadá s 170 cm modelkou :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze