Nabíjecí auta v Evropě poprvé v registracích překonala diesely

Nabíjecí auta v Evropě poprvé v registracích překonala diesely
Fotografie: Miroslav Tomíšek, fDrive.cz
  • Registrace nabíjecích aut v Evropě neustále stoupají, klesají naopak registrace dieselů
  • Současnou situaci ovlivňuje i nedostatek čipů, kvůli kterému opět klesly celkové registrace
  • Nabíjecí auta za srpen poprvé překonala diesely

Průběžně sledujeme stoupající registrace nabíjecích aut v Evropě, tedy elektromobilů a plug-in hybridů. Naproti tomu nejvíce klesají registrace dieselů. A právě počty registrací nabíjecích aut a dieselů se podle insideevs.com poprvé protnuly a za srpen se registrovalo více nabíjecích aut než těch, které jezdí jen na naftu.

Kvůli nedostatku čipů se trh osobních aut opět propadl

Registrace osobních aut podle dat agentury JATO Dynamics klesly v srpnu meziročně o 18 % na 713 714 vozů, což je ve srovnání se srpnem 2019 pokles dokonce o 33 %. Počet registrací od začátku roku do konce srpna sice meziročně vzrostl o 12,5 %, ale nyní je situace složitá z důvodu nedostatku čipů, se kterým bojuje většina automobilek.

Nedostatek čipů byl hlavní překážkou pro výrobce, kteří se stále potýkají s důsledky pandemie. Problémy s výrobou a zpoždění dodávek nových automobilů poškozují prodej a nedostatečná dostupnost u prodejců nutí mnoho spotřebitelů buď hledat ojetá auta, nebo jednoduše odložit jejich nákup,“ říká Felipe Munonz, globální analytik JATO Dynamics. „Za běžných okolností mohou spotřebitelé čekat několik měsíců například na nové Ferrari, ale nyní se se stejným zpožděním setkávají u běžných modelů,“ dodává.

Registrace nabíjecích aut v Evropě poprvé překonaly diesely

Dobrou zprávou je, že prodej nabíjecích aut stoupá. V srpnu bylo zaznamenáno 151 737 registrací, což znamená meziroční nárůst o 61 %. To umožnilo dosáhnout druhého nejvyššího podílu na evropském trhu, konkrétně 21 %. Letos se zatím v Evropě prodalo přibližně 1,32 milionu nabíjecích aut.

Srpen byl pro evropský trh zvláštním, dá se říci i zlomovým, měsícem, protože prodeje plug-inů poprvé předstihly naftová auta! V srpnu elektromobily a plug-in hybridy předstihly své dieselové protějšky. Zatímco v loňském roce byl objem dodaných nabíjecích aut o 158 tisíc kusů nižší než registrace dieselových automobilů, minulý měsíc jsme byli svědky toho, že tato nabíjecí auta předstihla dieselové vozy o 10 tisíc kusů.


Celkové pořadí osobních aut ovládla Dacia Sandero před Volkswagenem Golf a Toyotou Yaris. Z nabíjecích aut byly úspěšnější elektromobily a nejvíce registrací zaznamenal vozy Volkswagen ID.3, Tesla Model 3 a Volkswagen ID.4. Z plug-in hybridů se pak nejvíce dařilo Fordu Kuga, Mercedesu GLC a BMW řady 3. Nejlepší trojice plug-in hybridů ale nedosahovala ani polovičních čísel ve srovnání s nejúspěšnějšími elektromobily.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze