Od začátku roku se v Česku zaregistrovaly téměř 4 tisíce aut do zásuvky

2
Od začátku roku se v Česku zaregistrovaly téměř 4 tisíce aut do zásuvky
Fotografie: Škoda Auto
  • Za červenec se v Česku registrovalo 164 elektromobilů a 252 plug-in hybridů
  • V obou kategoriích vede domácí Škoda Auto
  • V registracích aut do zásuvky jsou od začátku roku nejúspěšnější značky Škoda, Mercedes a SEAT

Pravidelně přinášíme vývoj registrací nabíjecích aut v Česku. Zatímco tyto počty od začátku roku průběžně stoupaly (byť ani tak nedosahovaly rekordních hodnot z prosince 2020), v červenci poněkud klesly. Je to ale logické, přišly prázdniny a lidé řeší spíše dovolené než pořízení nového auta. Stejně tak je to ve firmách, kde mají více starostí s vzájemným vykrýváním dovolených a některé činnosti se odkládají. Trend v podobě poměru mezi elektromobily a plug-in hybridy ale pokračuje.

V červenci se v Česku registrovalo 164 elektromobilů a 252 plug-in hybridů. Není žádným překvapením, že v registracích samotných elektromobilů byla první domácí Škoda, ale tentokrát neměla tak výraznou převahu, na jakou jsme byli v posledních měsících zvyklí. Připsala si totiž za měsíc „pouze“ 40 nově registrovaných elektromobilů, což je jen o 10 více než u druhého Hyundai. Třetí Tesla pak má na kontě 17 registrací, což je o 2 více než u Mercedesu a o 3 více než u Volkswagenu. Ostatní značky mají méně než 10 registrací elektromobilů za červenec.


V číslech od začátku roku, tedy za 7 měsíců, je samozřejmě dřívější převaha Škodovky stále patrná. Od začátku roku totiž zaznamenala 501 nově registrovaných elektromobilů, z nichž drtivou většinu (421 kusů) tvořily Enyaqy iV a zbylých 80 kusů byly stále dodávaná Citiga iV z dřívějších objednávek. Na druhém místě je Volkswagen se 173 registracemi před značkou Hyundai, která jich má na kontě 146. Čtvrtá Tesla má o 10 registrací méně a ostatní automobilky jsou již pod hranicí 100 registrovaných elektromobilů.


Když se podíváme na součty všech nabíjecích aut, tedy včetně plug-in hybridů, je pořadí od začátku roku stejné. První Škoda má na kontě již 1 349 registrací nabíjecích aut, jimž dominují Octavie iV. Těch je celkem 550 kusů, tedy více, než v součtu nabíjecích aut zaregistroval druhý Mercedes. Ten zaznamenal 425 registrací, z nichž je 90 elektromobilů a 335 plug-in hybridů. Třetí SEAT je pak zajímavý tím, že elektromobily zatím neprodává a je jedinou značkou z první desítky, která nemá ani jednu registraci elektromobilu. Všech 258 nabíjecích vozů SEAT, které se od začátku roku v Česku registrovaly, jsou plug-in hybridy.


Tato čísla jsou zkreslená prázdninami, ale bude zajímavé sledovat vývoj po nich. Každopádně ve srovnání se státy západní Evropy je zajímavé, že u nás stále převládají plug-in hybridy nad elektromobily, zatímco na západ od našich hranic je to většinou obráceně a výraznou převahu mají elektromobily.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Naposledy upraveno: 18. 8. 2021 11:51
Co na to říct, prostě v ČR elektroautům "pšenka nekvete"... a pro nás majitele BEV jen dobře, máme výhody (které časem zruší) a nabíjení bez front, takže za mě spokojenost :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze