Na e-SALONu si budete moci prohlédnout Volkswagen ID.5 i studii ID.LIFE

Na e-SALONu si budete moci prohlédnout Volkswagen ID.5 i studii ID.LIFE
Fotografie: Volkswagen
  • Na e-SALONu budou mít českou výstavní premiéru hned dva modely a jedna studie
  • Představí se tu ID.5, ID.4 GTX a studie ID.LIFE
  • e-SALON probíhá od 11. do 14. listopadu
  • Přenos panelové diskuze můžete sledovat na našem YouTube

Volkswagen teprve před týdnem oficiálně představil nový elektromobil ID.5, o kterém jsme psali článek, ve kterém je i video. Už o týden později se novinka představí v Česku na e-SALONu, který začíná zítra. Bude to tedy určitě nejžhavější novinka akce. Volkswagen má připravené ale ještě jedno lákadlo v podobě studie ID.LIFE, kterou jsme prozkoumali v Mnichově. To je také unikátní příležitost, protože podobné studie se na regionální výstavy nedostávají často.

Mám velkou radost, že můžeme na letošním e-SALONu v Letňanech prezentovat české veřejnosti naši průkopnickou vizi elektromobility, kterou ztělesňuje rozrůstající se rodina elektromobilů ID.,“ říká Patrik Fejtek, ředitel divize Volkswagen osobní vozy společnosti Porsche Česká republika. „Čeští fanoušci elektromobility se mohou těšit na naše první elektrické SUV-kupé ID.5, které mělo světovou premiéru minulý týden. Další českou výstavní premiérou bude sportovní ID.4 GTX s pohonem všech kol, které při sprintu z 0 na 100 km/h ukáže zadní svítilny i legendárnímu modelu Golf GTI. A jako pomyslnou třešničku na dortu nabídneme návštěvníkům e-SALONu kromě aktuální produktové řady ID. také výhled do budoucnosti v podobě atraktivní studie městského elektromobilu ID.LIFE, která debutovala v září na veletrhu IAA MOBILITY v Mnichově.

Expozice značky Volkswagen na veletrhu čisté mobility e-SALON 2021 láká návštěvníky na tři české výstavní premiéry. Pouhý týden po světové premiéře se v Česku objeví zcela nový Volkswagen ID.5, sportovně střižené SUV-kupé s elektrickým pohonem, které míří na současný vrchol nabídky modelů ID. Tomu odpovídá nejen expresivní design se součinitelem aerodynamického odporu vzduchu 0,26, ale také technické inovace, mezi něž patří například nová generace softwaru 3.0, umožňující aktualizace a instalaci dodatečných funkcí prostřednictvím technologie „Over-the-Air“, nebo asistenční systémy Travel Assist s prediktivními funkcemi a Park Assist Plus s funkcí paměti pro individualizované zaparkování vozu. Výbava zahrnuje rovněž inteligentní osvětlení IQ. Light LED Matrix. Sada akumulátorů o kapacitě 77 kWh zajistí dojezd na jedno nabití až 520 km pro komfortní cestování na dlouhé vzdálenosti. Uživatelé budou moci využívat technologii inteligentního obousměrného nabíjení. ID.5 vstoupí na český trh na jaře roku 2022 se třemi variantami pohonu. Chybět nebude ani sportovní verze ID.5 GTX.

Technické parametry Volkswagen ID.5 GTX

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 582 × 1 852 × 1 619 mm, 2 242 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon220 kW, 299 koní, točivý moment: 460 Nm
Baterie82 kWh (77 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 170 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 502 km
Cena od1 632 000 Kč

Magnetem expozice značky Volkswagen bude zcela jistě koncept městského crossoveru ID. LIFE. Na jeho základě vznikne sériově vyráběný malý elektromobil, s jehož uvedením na trh se počítá v roce 2025, a to se základní cenou v rozmezí od 20 000 do 25 000 eur. ID.LIFE je prvním elektromobilem na základě platformy MEB s pohonem předních kol. Tato studie přináší průkopnickou interpretaci crossoveru se čtyřmi dveřmi, zvýšenou polohou sedadel, variabilně využitelným interiérem a důsledným zaměřením na trvalou udržitelnost. Potěšení z jízdy umocňuje odnímatelná střecha z tkaniny se vzduchovými komorami. V konstrukci nalézají široké uplatnění přírodní suroviny a recyklované materiály. Digitalizovaný interiér lze snadno proměnit v kino nebo prostor pro hraní počítačových her. Elektromotor poskytuje nejvyšší výkon 172 kW (234 k). Studie ID. LIFE dokáže díky tomu zrychlit z 0 na 100 km/h za 6,9 sekundy. Dojezd na jedno nabití akumulátorů je 400 kilometrů podle metodiky WLTP.

Třetí českou výstavní premiérou je Volkswagen ID.4 GTX, který je k dispozici za cenu od 1 451 900 Kč. První elektricky poháněné SUV Volkswagen s pohonem všech kol je prvním zástupcem nové sportovní značky GTX, která přenáší úspěšnou historii sportovních modelů GTI, GTD a GTE do světa elektromobilů. ID.4 GTX má po jednom elektromotoru na přední a zadní nápravě. Řidič tak může využívat celkový nejvyšší výkon 220 kW (299 k) přenášený na vozovku všemi koly. Zrychlení z nuly na 100 km/h je otázkou 6,2 sekundy a na jedno nabití lze ujet až 480 km. Efektivní doplňování elektrické energie při dálkových jízdách umožňuje technologie rychlého nabíjení výkonem 125 kW. Dokonalou souhru pohonu s podvozkem diriguje manažer jízdní dynamiky s inteligentním softwarem. Praktičnost pro každodenní provoz umocňuje tažné zařízení, k němuž lze připojit přívěs o hmotnosti až 1 400 kg. Modelová řada ID.4 se na českém trhu začala prodávat v letošním roce a do konce října bylo registrováno 125 nových vozů.

Technické parametry Volkswagen ID.4 GTX

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 584 × 1 852 × 1 612 mm, 2 224 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon220 kW, 299 koní, točivý moment: 460 Nm
Baterie82 kWh (77 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 135 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 17,8 kWh / 100 km, dojezd: 480 km
Cena od1 597 900 Kč

Pozornost si na e-SALONu v Letňanech zaslouží také Volkswagen ID.3, který představuje po Brouku a Golfu třetí kapitolu strategického významu v historii značky Volkswagen. První model rodiny ID. si již na trhu vybudoval pevné postavení a jen v prvním roce prodeje přivedl ke značce Volkswagen 70 000 nových zákazníků. V srpnu 2021 byl ID.3 nejprodávanějším elektromobilem v Evropě a od zahájení prodeje má na svém kontě více než 144 000 objednaných vozů. Od loňského vstupu na český trh do konce října 2021 bylo v České republice registrováno 136 nových vozů ID.3. Volkswagen ID.3 boduje u zákazníků mimořádným komfortem v prostorném interiéru, nejvyšší úrovní bezpečnosti potvrzenou pěti hvězdami od nezávislé organizace Euro NCAP a dlouhým dojezdem s možností rychlého nabíjení. Zákazníci mají na výběr tři sady akumulátorů s kapacitou od 45 do 77 kWh, které umožňují dojezd dle WLTP od 330 do 550 kilometrů. Výbava vozu zahrnuje řadu technických inovací, například IQ.LIGHT, head-up displej s rozšířenou realitou nebo hlasového asistenta. Základní cena modelu ID.3 na českém trhu je 916 900 Kč.

V neposlední řadě bych rád pozval manažery, provozovatele firemních vozových parků a všechny fanoušky elektromobility do naší expozice – ať už osobně, nebo virtuálně – také ke sledování panelové diskuse na téma Elektromobil ve firmě: mýty a realita, která bude probíhat ve čtvrtek 11. listopadu od 14 do 15 h na našem stánku v hale 4,“ říká Patrik Fejtek, který bude v diskuzi zastupovat značku Volkswagen spolu s Pavlem Tomíčkem, manažerem obchodního rozvoje v oblasti e-mobility a značky MOON.

Přítomní odborníci a zástupci firem budou probírat praktické zkušenosti s provozem elektromobilů, jejich přínosy v oblastech úspor, ochrany životního prostředí a realizace firemních cílů pro ochranu klimatu, ale stranou zájmu nezůstanou ani překážky, které v České republice brání většímu rozšíření elektromobilů ve firemních vozových parcích. Diskuzi bude moderovat Vendula Horníková, redaktorka ekonomické redakce České televize. Firmy, používající elektromobily, bude zastupovat Zuzana Filipová, ředitelka pro trvalou udržitelnost a komunikaci ve společnosti Moneta, a Aleš Jílek, člen představenstva firmy Martia s vozovým parkem čítajícím deset vozů e-Golf. Za dodavatele elektrické energie bude hovořit Vojtěch Fried z Pražské energetiky. Svými zkušenostmi a nezávislým odborným pohledem do diskuze přispěje i Martin Pultzner z našeho vydavatelství. Živý přenos diskuze můžete sledovat například na našem YouTube.

Volkswagen byl v prvním pololetí letošního roku díky rodině modelů ID. lídrem elektromobilového trhu v Evropě a svou strategií ACCELERATE urychluje přechod na trvale udržitelnou mobilitu budoucnosti. Malý elektromobil inspirovaný studií ID.LIFE, která je již osmým konceptem na základě platformy MEB koncernu Volkswagen, vyjede na silnice o dva roky dříve, než bylo původně plánováno, a osloví další cílové skupiny zákazníků na celém světě. Volkswagen přitom propojuje cenově dostupnou elektromobilitu s pokrokovou digitalizací, trvale udržitelnou výrobou a vysokou kvalitou. Volkswagen hodlá na své „cestě k nulovým emisím“ (Way to Zero) do roku 2030 zvýšit podíl výhradně elektrických modelů na celkovém prodeji vozidel v Evropě na 70 procent a v Severní Americe a Číně na 50 procent. Již dnes jsou modely ID., vyráběné v německém závodě Cvikov, předávány zákazníkům s neutrální bilancí emisí CO2. Cílem pro rok 2050 je dosažení klimatické neutrality pro celý koncern Volkswagen.

Volkswagen ID.5

Na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech se ve dnech 11. až 14. listopadu 2021 (pro veřejnost od 12. listopadu) uskuteční již třetí ročník veletrhu čisté mobility e-SALON. Nové modely elektromobilů budou soustředěny do výstavních hal 3 a 4. V dalších výstavních prostorách se mohou návštěvníci seznámit s nabídkou nabíjecích stanic, dodavatelů energií, manipulační a komunální technikou nebo elektricky poháněnými jízdními koly. Pro zájemce budou v areálu výstaviště připraveny kromě bohatého doprovodného programu také zkušební jízdy s elektricky poháněnými vozidly. V rámci veletrhu proběhnou odborné konference Čistá mobilita a Energo Summit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze