Na výstavě CZECHBUS se odehrálo několik premiér včetně Škody Electric E'City

1
Na výstavě CZECHBUS se odehrálo několik premiér včetně Škody Electric E'City
  • Na modelu spolupracovala také společnost IVECO, která dodala karoserii
  • Podle slov obchodního ředitele Škoda Electric zájem o elektrobusy roste
  • Šlo o již sedmý ročník veletrhu CZECHBUS

Minulý týden se v Praze na výstavišti v Holešovicích odehrála výstava CZECHBUS, kde byla k vidění celá řada autobusů, a to nejen s klasickým, ale také alternativním pohonem. A dokonce se odehrála i jedna premiéra v podobě představení modelu E’City od Škody Electric. Na tom spolupracovala Škoda Electric s firmou IVECO, která dodala karoserii.

Vývoji k životnímu prostředí šetrných prostředků městské hromadné dopravy se věnujeme dlouho. V posledních letech se trh rychle mění. Elektrobusy jsou velký trend. Jsou tiché, v místě provozu bez emisí a infrastruktura k jejich dobíjení není komplikovaná. Jen v posledních třech letech jsme představili hned několik nových typů. Spolupráce s firmou IVECO není v žádném případě novinkou. V minulosti jsme společně úspěšně realizovali celou řadu projektů trolejbusů. Nyní tedy naše portfolio rozšiřujeme o společné elektrobusy. Nově představený model E’City je zajímavý především modulární koncepcí výzbroje, která umožňuje velmi snadno přizpůsobit provedení vozidla na míru požadavkům konkrétního zákazníka. To se týká zejména různých variant provozu s ohledem na možnosti nabíjení nebo délky tratí. K dvanáctimetrové variantě brzy přibude také kratší desetimetrová a dlouhá osmnáctimetrová verze,“ říká obchodní ředitel Škoda Electric Radek Svoboda.

Škoda Electric získala v posledním roce několik kontraktů na dodávku těchto moderních vozidel. Na konci letošního září podepsala Škoda Electric kontrakt na dodávku jedenácti nových elektrobusů do Českých Budějovic. Od března letošního roku slouží v systému hromadné dopravy deset vozidel stejného typu v severomoravském Třinci, v tomto případě elektrobusy provozuje společnost Arriva Morava. Jeden pilotní elektrobus dodala Škoda Electric letos také společnosti Arriva Nové Zámky na Slovensko, další budou brzy jezdit v Žilině.

Zájem o elektrobusy roste. Dopad elektromobility je pro města jednoznačně pozitivní,“ doplňuje Radek Svoboda.

Jak již zaznělo, elektrobusy můžeme potkávat například v Třinci. V poslední době do elektrobusů šlápl také Hradec Králové, který podepsal se společností SOR největší zakázku v historii, a samozřejmě také v Praze.

Zdroj: tisková zpráva