Jaké technologie možná budeme brát za pár let jako samozřejmé? Díl druhý

1
Jaké technologie možná budeme brát za pár let jako samozřejmé? Díl druhý
  • To co nám dnes přijde jako nepotřebná věc se brzy může stát běžnou součástí automobilového průmyslu
  • Není to tak dávno, co si lidé mysleli, že dotykový displej na telefonu je zbytečnost, a nyní je všichni nosíme v kapse
  • O kterých věcech se dá říci, že za pár let budou běžnou součástí všech automobilů?

Doba jde neúprosně dopředu a i automobilový svět se mění. A tím nemyslím jenom downsizing. Postupně se do automobilů dostávají nové a nové technologické vychytávky, které nám mají ulehčit život. Je dost pravděpodobné, že to nebude dlouho trvat a některé věci budeme za pár let brát zcela samozřejmě. O co by mohlo jít?

Elektrifikovaná jednotka u (skoro) každého modelu

Tuhle změnu ani nemusíme zmiňovat a jistě ji sami vnímáte. Dobrým příkladem elektrifikace, kdy v autě přede spalovací motor, který spolupracuje s elektromotorem, je automobilka BMW. Ta už nyní má hybridní modely v řadě 3, 5, 7. Nevynechala ani model X5 a další generace „eMkových“ modelů též dostanou elektrifikaci.

Dnes nám to možná přijde divné, ale v brzké době budeme s velkou pravděpodobností vybírat mezi naftou, benzinem a hybridním modelem. Netvrdíme, že spalovací motory skončí, ale nabídka se rozšíří. I takový Mercedes nemá málo hybridních modelů.

Vestavěná internetová konektivita

Zapomeňte na dodatečné datové SIM karty nebo neustálé vytváření Wi-Fi hotspotu z vašeho chytrého telefonu. Budoucnost je ve vestavěné internetové konektivitě, a to ideálně bez limitu FUP. Ve chvíli, kdy FUP limit bude, tak jistě tak vysoký, že nás to nebude trápit. A k čemu je to dobré? Děti si budou moci streamovat video a vy budete mít aktualizované nejen mapové podklady, ale celý infotainment. A ve finále ušetříte i za internet ve vašem mobilu.

S internetem souvisí i lepší napojení na záchranné složky a samozřejmě také komunikace mezi vozidly. Ta nás jistě také čeká, ale nejspíše v delším časovém úseku než věci, o kterých dnes píšeme.

Automatické hlídání jízdního pruhu a adaptivní tempomat

Dostáváme se k technologii, která je dnes základem všech „autonomních systémů“. Ve chvíli, kdy pojedete a budete se bez využití směrových světel přesouvat do druhého pruhu, tak vás auto zase vrátí samo, popřípadě nebude-li reagovat na brzdící auto před vámi, tak to auto vezme za vás. Jde o technologii, kterou dnes můžete mít i ve Škodě Octavii i jiných, dostupných autech. Do budoucna to jistě bude součástí prakticky všech automobilů, což by mělo mít vliv i na počet nehod.

Diskuze ke článku
Chevrolet
Já bych napřed pořádně opravil a vybudoval novy,kvalitní silnice. To by pro začátek stačilo!!!!! Kdo potřebuje nějaký autonomní auta,když jezdíme a ještě jak to vypadá jezdit dlouho bude po tankodromu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze