Jak probíhá nabíjení Audi e-tron? Je to celkem alchymie

1
Jak probíhá nabíjení Audi e-tron? Je to celkem alchymie
  • Vůz zvládá rychlé nabíjení výkonem 150 kW po velkou část nabíjecího procesu
  • 80 procent získáte za 30 minut, kompletní nabití je otázkou méně než 50 minut
  • Řízení teploty akumulátorů umožňuje vysoké výkony a dlouhou životnost

Většina nabíjecích procesů probíhá doma nebo na pracovišti – čas v tom zpravidla nehraje velkou roli, protože automobil stojí po dlouhou dobu. Naproti tomu při cestování na dlouhé vzdálenosti se počítá každá minuta a rychlé nabíjení je zásadní, například na obchodní cestě. Po krátké přestávce by měl být automobil znovu připraven pro další etapu. Inženýři Audi tento důležitý základní požadavek na elektromobil při vývoji modelu Audi e-tron důsledně realizovali.

Audi e-tron

Průběh nabíjení výkonem 150 kW se u modelu Audi e-tron vyznačuje kontinuitou na vysoké úrovni. Automobil je za ideálních podmínek v rozsahu stavu nabití od 5 do 70 procent nabíjen na hranici maximálního výkonu. Poté inteligentní řízení akumulátorů sníží nabíjecí proudy z důvodu ochrany lithium-iontových článků a zajištění jejich dlouhé životnosti. To je velký rozdíl od ostatních konceptů, které dosahují maximálního výkonu většinou jen po krátkou dobu a již před dosažením hranice nabití na 70 procent nabíjecí výkon výrazně snižují. Audi e-tron totiž ještě při stavu nabití 80 procent používá nabíjecí výkon více než 100 kW.

V každodenním provozu to představuje zásadní výhodu. V ideálním případě doplní zákazník dostatek elektrické energie na 100 kilometrů za méně než 10 minut. Stavu nabití 80 procent dosáhne Audi e-tron po necelých 30 minutách. Přestože z technických důvodů vyžaduje doplnění zbývajících 20 procent kapacity lithium-iontových akumulátorů výrazně více času.

Chlazení kapalinou zajišťuje, aby se teplota akumulátorů pohybovala i při vysokém zatížení nebo nízkých teplotách v rozsahu od 25 do 35 stupňů Celsia. Srdcem chladicí soustavy jsou výtlačně lisované profily, které se vzhledem podobají mříži z latí. Profily jsou zespodu přilepeny k akumulátorovému systému. Chladicí jednotku spojuje s krytem akumulátorů nově vyvinuté, tepelně vodivé lepidlo. Kontakt mezi krytem a v něm uloženými moduly akumulátorových článků vytváří tepelně vodivý gel, který vyplňuje volné prostory mezi moduly akumulátorových článků a krytem. Tento gel rovnoměrně odvádí teplo vznikající v článcích přes kryt akumulátorů do chladicí kapaliny. Jedná se o mimořádně efektivní řešení. Prostorové oddělení prvků kapalinové chladicí soustavy od akumulátorových článků navíc zvyšuje bezpečnost celého systému.

Audi nenechalo nic náhodě ani v oblasti infrastruktury. V rámci vlastní nabíjecí služby e-tron Charging Service zajišťuje v současnosti značka se čtyřmi kruhy ve znaku přístup ke 100 000 nabíjecím stojanům v 17 zemích EU prostřednictvím karty nebo chytrého telefonu. Ke snadnému a bezstarostnému cestování bez nepohodlného porovnávání cen přispívají pro jednotlivé země specifické, sjednocené tarify. Na delších cestách nabíjejí zákazníci Audi za mimořádně výhodných podmínek na stojanech HPC sítě IONITY, která je postupně rozšiřována a v roce 2020 bude zahrnovat již 400 stanic.

Audi e-tron (test)

Technické parametry Audi e-tron (2018) 55 quattro

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 901 × 1 935 × 1 616 mm, 2 560 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon300 kW, 400 koní, točivý moment: 664 Nm
Baterie95 kWh (86,5 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 150 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 24,1 kWh / 100 km, dojezd: 436 km
Cena od2 122 900 Kč
Diskuze ke článku
Michelin
Ona to zase takova alchimie neni, ale trapny trik, kterym je, ze dali k dispozici z onech 95kWh pouze 83,6kWh, ktere lze vyuzivat.
V praxi to znamena, ze i pri 100% nabiti je baterie ve skutecnosti nabita jen na 85% a pri nabiti na 80% ma ve skutecnosti jen 70%.
To cele pak znamena, ze v praxi i pres velkolepa cisla ujede eTron ze 100% podle realne EPA normy jen ubohych 328km. Tedy pri mezinabijeni na dlouhych trasach na 80% (protoze pak uz nabijeni vyrazne zpomaluje) ujede na dalsi etape jen 262km, a protoze si musite nechavat nejakou rezervu, alespon 20km a nabijeci stanice vam nikdy nevyjdou zrovna po tech 240km tak budete v realu zastavovat kazdych maximalne 200km, tedy priskoky vpred. A to cele plati v lete s novou baterkou. V zime si to muzete jeste pokratit a s postupnym degenerovanim baterky... No neberte to.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze