Zimní test dálničního dojezdu Audi e-tron v Česku. Jak daleko dojede?
test

Zimní test dálničního dojezdu Audi e-tron v Česku. Jak daleko dojede?

4

Audi e-tron je jedním z nejúspěšnějších elektromobilů v Evropě i přes svou vysokou cenu. Díky velké baterii má i dlouhý dojezd na dálnici reálně přes 300 kilometrů, v městském provozu i přes 400 kilometrů. Jaký je ale dojezd a spotřeba na české dálnici na trase Praha – Olomouc v zimních podmínkách, za deště a sněžení? To jsme zjistili v našem testu.

V našem novém seriálu o reálném dálničním dojezdu elektromobilů jsme po Porsche Taycan Turbo a Tesle Model X Performance Ludicrous podrobili testu další prémiový elektromobil, tentokrát Audi e-tron 55 quattro ve standardní verzi s větším kufrem a virtuálními zpětnými zrcátky. Opět jsme vyrazili na trasu Praha (Vestec u Prahy) – Olomouc běžnou dálniční rychlostí, abychom zjistili, jaký reální dojezd na dálnici v zimě e-tron má a jak daleko je od udávaného dojezdu 436 kilometrů dle WLTP. Hodnot kolem 400 kilometrů lze bez problémů dosáhnout při letních teplotách a jízdě po městě či na silnicích 1. třídy. Jak to ale bude v zimě na dálnici? To odhalí náš test.

Zimní test dálničního dojezdu Audi e-tron v Česku. Dojede do Olomouce?

Audi mělo zatím podmínky ze všech aut nejhorší. Startovali jsme opět na nabíjecí stanici ČEZ ve Vestci u Prahy při teplotě 4,5 °C, která v průběhu jízdy postupně klesla až k nule a většinou se držela okolo 1 °C. Prakticky celou cestu pršelo či sněžilo, což zvyšovalo odpor, tudíž i spotřebu. Auto je obuté na 21palcových zimních pneumatikách, v konfiguraci s virtuálními zpětnými zrcátky. Na cestě jsem udržoval adaptivním tempomatem rychlost 133 km/h (což je 130 km/h dle GPS), případně maximální rychlost, kterou provoz nebo předpisy dovolily. Po celou cestu jsem měl zapnuté vytápění na teplotu 21,5 °C a vyhřívání sedačky řidiče naplno. K autu jsem měl připojenou také aplikaci OBDeleven pro sledování parametrů vozidla zejména proto, abych mohl sledovat využitelnou kapacitu baterie a zároveň její teplotu.

Audi e-tron (2018) 55 quattro

Rozměry4 901 × 1 935 × 1 616 mm, 2 560 kg
Výkon300 kW
Baterie95 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)436 km

Po ukončení nabíjení ve Vestci u Prahy hlásila baterie teplotu 11 °C. Aplikace ABetterRoutePlanner odhadovala, že do cíle vzdáleného 272 kilometrů v Olomouci u nabíjecí stanice ČEZ u McDonald´s dojedeme s 6 % nabití baterie. Auto s konzervativnějším odhadem odhadlo, že do cíle dojedeme s nulou a doporučilo nabíjecí zastávku. Nicméně vím, že e-tron je v těchto odhadech konzervativní, jsem si tak jistý, že postupně svůj odhad upraví směrem k vyšším procentům. Pozitivní je, že hned po zadání cíle do navigace auto přepočítalo na přístrojové desce odhadovaný dojezd, který se změnil z 318 kilometrů na 266 kilometrů – přesně tak víte, s jakým dojezdem můžete počítat.

Odhadovaná trasa z aplikace ABetterRoutePlanner

Teplota postupně v průběhu jízdy spadla na nulu, po celou dobu pršelo či sněžilo. Spotřeba se při průjezdu Vysočinou pohybovala kolem 30 kWh na 100 km, po sklesání k Brnu se pak postupně snižovala. Auto pak upravovalo svůj konzervativní odhad dojezdu a již ukázalo, že do cíle dojedeme s 5 % nabití. Než jsem sjel z dálnice v Olomouci, byla průměrná rychlost 115 km/h, což je vzhledem k nepříznivým podmínkám a pomalejšímu okolnímu provozu velmi dobrá dálniční hodnota.

Finální stav po dojezdu do Olomouce

Do cíle jsme po necelých 270 kilometrech dojeli s 6 % baterie a výsledná spotřeba, kterou Audi e-tron ukazovalo, činila 28,1 kWh na 100 km. Nicméně výpočet auta není přesný. Pokud spotřebu vypočítáme ze skutečně odebrané elektřiny z baterie podle OBDeleven, které deklaruje momentálně využitelnou kapacitu baterie 84,5 kWh (místo 86,5 kWh), tedy o 2 % méně, než je maximální využitelná kapacita baterie, činí skutečná finální spotřeba 29,4 kWh na 100 km.

Teplota baterie se za celou cestu prakticky nezměnila

Reálný zimní dálniční dojezd za deště a sněhu je tak necelých 300 kilometrů, v případě sucha mírně přes 300 kilometrů. Pro porovnání – v létě se při teplotách kolem 20 °C, za sucha a na stejné trase pohybuje spotřeba okolo 25 až 26 kWh na 100 km a reálný dojezd v letních podmínkách je 330 až 340 kilometrů. Je tedy vidět, že v zimním provozu má e-tron dojezd nižší o zhruba 10 %.

Foto: Martin Pultzner, fdrive.cz

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Proto je tohle auto oblíbené v Norsku, kde jsou rychlosti většinou do 70 km/h a jen na dálnici se dostávají místy až na 110 km/h. eTron stojí v Norsku v základu 600 tis. NOK což je cca 1,5 mil. Kč. Pokud si jej Nor vezme na splátky, platí cca 5 tis. NOK, neboli 13 tis. Kč, při jejich průměrném platu 130 tis. Kč celkem směšné že?
Tomáš Hruška
Tomáš Hruška
A proč neříkáte celou pravdu - jaká byla ztráta energie při nabíjení.

Tak jako to uvádí pan Vaculík ve svých testech.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze