I vaše stará Octavia může umět chytré věci. Řešením je Xmarton

9
I vaše stará Octavia může umět chytré věci. Řešením je Xmarton
  • Jde o aplikaci, se kterou ovládáte různé funkce vašeho automobilu
  • Nemusíte mít nutně nové auto, ale klidně i několik let staré
  • Přes aplikaci lze odemknout dveře, otevřít okénka a mnohé další
  • Aplikace je k dispozici jak pro iOS, tak pro Android

Prakticky každá automobilka má minimálně u svých stěžejních modelů aplikaci pro chytrý telefon, skrz kterou můžete kontrolovat, zda jste váš vůz zamkli, v jakém místě se nachází, případně jak moc paliva máte v nádrží. Automobilky, které něco takového nemají, tak to alespoň chystají, tedy minimálně takový SEAT ano, kde nezůstane jen u chytrého telefonu, ale aplikace bude i pro smartwatch. Jenže...

Xmarton – test

Všechny tyto funkce jsou dostupné pro nová auta, takže se zde bavíme o vyšší finanční investici. Existuje nějaké řešení, když máte doma starší Škodu Octavia a rádi byste pomocí telefonu zjistili, kde parkujete, kudy a kde jezdíte, dokonce automobil mohli odemykat pomocí telefonu a tak dále a tak dále? Tu možnost máte a jmenuje se Xmarton. Xmarton je česká firma, která si řekla, že přijde s řešením, které mohou používat nejenom majitelé nových, ale také starších vozidel. A o co se vlastně jedná?

Do vašeho auta si necháte nainstalovat „krabičku“, která nikterak nenaruší záruku. Díky této krabičce pak máte přístup ke službám mobilní aplikace, která je dostupná na iOS, Android i z webového rozhraní. Ve všech případech jsou aplikace přehledné, vyvedené v minimalistickém designu a vždy poskytující informaci o tom, co zrovna potřebujete vědět.

Skrz aplikaci můžete s automobilem provádět následující:

  • odemknout auto
  • zamknout auto
  • aktivovat varovná světla
  • otevřít okénka
  • zavřít okénka

Ale to není zdaleka všechno. Jedna věc je některé funkce ovládat a další je mít o vozidlu přehled, i když jste třeba zrovna na druhé straně Evropy. Zkontrolovat tak můžete:

  • polohu vozidla a rovnou se k němu nechat navigovat
  • stav baterie
  • stav pohonných hmot, tedy dojezdu
  • teplotu v okolí vozidla

Výhodu Xmartonu představuje právě to, že funguje po celé Evropě. Veškerá komunikace probíhá skrz GSM signál. Pokud jste u vozidla blíže, pak komunikace využívá Bluetooth, což má za následek daleko rychlejší reakce na vaše povely.

Používáním aplikace napojené na vaše vozidlo můžete pověřit další uživatele. Jedna ukázka řekne více než tisíc slov. Kamarád vám zavolá, že nutně potřebuje půjčit auto. A vy jste naneštěstí na druhé straně města. Do aplikace tak zadáte pouze mail, na který si váš kamarád vytvořil login do aplikace, a dáte mu práva, aby si auto mohl odemknout. Příkladů by se našla spousta, takovým nejlepším je rodinný carsharing. Nikdo nemusí mít klíče od auta, stačí pouze chytrý telefon.

Co se nám velmi líbilo, je webové rozhraní. Zde se můžete podívat na vaše jednotlivé jízdy, jaká byla spotřeba, zjistit vaší rychlost v daném úseku nebo vypočítat cenu cesty. Přepínat můžete i mezi jednotlivými uživateli. Vidět tak můžete, kde a za kolik jezdí vaši potomci či vaši zaměstnanci. Skvělá funkce je, že na dané trase můžete najet na libovolný bod a dozvíte se, jaká byla vaše rychlost v daném úseku.

Celkově tak máte bleskový přehled o:

  • celkové trase
  • průměrné spotřebě
  • kolik litrů vám z nádrže zmizelo
  • průměrné rychlosti
  • přesné trase vaší cesty
  • rychlosti v daných bodech celé trasy
  • době jízdy

A na jaká vozidla si můžete tento systém nechat nainstalovat? Převážně jde o koncernové vozy jako je Škoda Octavia, Volkswagen Passat nebo Audi A6. Výčet modelů je široký, najdete jej na oficiálních stránkách společnosti.

Dalším důležitým faktorem pro pořízení bude cena. Momentálně je k dispozici vstupní balíček pro provozování Xmartonu na dobu 3 měsíců s možností prodloužení. Za tento balíček dáte 11 990 Kč s daní, ovšem tady počáteční investice nekončí – za montáž vydáte dalších 1 990 Kč včetně DPH. Po vypršení dané tříměsíční lhůty si za služby, kam patří využívání serverů a podobně, zaplatíte každý rok 2 899 Kč s daní, tedy 241 Kč každý měsíc. Více informací o cenách najdete přímo na oficiálních stránkách Xmartonu.

Co všechno tato částka zahrnuje?
  • jednotku Xmarton, která propojí vaše auto s telefonem
  • odbornou montáž v autorizovaném servisu
  • mobilní aplikaci, kterou můžete auto ovládat
  • webový portál, kde najdete všechna data
  • konektivitu jednotky Xmarton v rámci EU bez omezení dat
  • připojení až 5 mobilních telefonů k jednomu autu
  • podporu zákaznické linky

K dispozici pro vás však máme promokód, díky kterému si budete moci koupit doživotní licenci Xmartonu za 17 990 Kč včetně DPH. Brzy jej zveřejníme na našich sociálních sítích, tak nás rozhodně sledujte.

Služba Xmarton má široké spektrum využití. Můžete si ji pořídit do firmy, protože chcete mít přehled o vašich zaměstnancích, Můžete si ji pořídit do rodiny, protože chcete sdílet automobil pohodlněji, nebo si ji můžete pořídit jen proto, že vás baví technologie.

Do budoucna nechce společnost usnout na vavřínech. Brzy tedy dorazí podpora i pro Apple Watch. A nejen to – postupně se budeme dočkávat dalších funkcí a především širší palety podporovaných vozidel.

Diskuze ke článku
Alien5
To je lepsi magicar umi toho vice za polovicni cenu bez gsm singalu.. Sice to nefunguje na velke vzdalenosti ale prijit k vyhratemu autu v zime nebo klimatizovanemu v lete + bezklickove odemikani atd...
úet
totalne zabito brutalni cenou :-(
ANO
Z ebay refurbished linx7 + OBD kabel = ~1500Kc. Nejaka picka s lagroidem zdarma v libovolnem sbernem dvore, ktery bude mit GPS + simkarta. Udelam hotspot pro ten tablet. Pripojim se zkamakoliv treba pres RDP, navic tam budu mit cely diagnosticky VAG. Jako jo, kdyz to udelate pres webove rozhrani, tak si neco navic rict muzete, ale ta cena je uplne mimo. Navic pouzivat lagroid ke vzdalenemu odemknuti auta? OMG!
Pominu odemykani a zamykani auta, to je uplna blbost, navic kdovi jestli funguje v "safe" modu zamceni, otvirani oken to same. Vystrazne blinkry u stare oktavky jiste nepudou a hlavne, k cemu? Nabyti baterky, LOL, asi aby clovek vedel, ze mu ten kram vybil baterku? Teplota v okoli bude zaviset na automaticke klimatizaci a hlavne zase - k cemu? Mnozstvi benzinu, no, rekneme, ze to by teoreticky jednou za 10 let se mohlo nekomu hodit, jinak taky picovina. Veci jako prumerna spotreba uvidim na pocitaci (pokud jej auto samozrejme ma, jinak 2x smula). A vsechny ostatni funkce zvladle libovolny lagroid telefon nalezeny v libovolnem sbernem dvore. Navic je to zadaco:) Da se schovat na libovolnem miste, ma vlastni baterku, takze funguje i po odpojeni baterky a kdyz auto ukradnou, da se najit.
Jeste me dostalo "v rámci EU bez omezení dat" .... jo, to bude od vikendu kazdy IoT tarif za 50 korun mesicne .... cena nesmyslna, o bezpecnosti odemykani auta na dalku, ani nemluve .... vtipne, ze kamarad, co mu pujcite takhle a odemknete auto, si stejne bude muset prijet pro klicek s imobilizerem MHDckem:)
Zuzka
Jj, je to zatím docela zabité cenou, ale ta by měla jít snad rychle dolů, jako vždy u technologií. Zajímalo by mě taky, jaké verze Androidu bude Xmarton podporovat... Už jsem dohledala, 4.4 a vyšší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze