Elektrické plány Toyoty, Opel Astra Electric v prodeji a další novinky

fNews #229
Elektrické plány Toyoty, Opel Astra Electric v prodeji a další novinky
Fotografie: Toyota
  • Toyota má velké plány na rozvoj elektromobility
  • Opel spustil prodej elektrické Astry, nabízí výhodný leasing
  • V Americe vítězí konektor Tesly a čeští studenti představili novou formuli

Vítejte u 229. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky ze světa elektromobility. Dnes se podíváme na velké elektrické plány Toyoty, příchod elektrického Opelu Astra na trh, novou elektrickou formuli a zajímavost ze světa nabíjení elektromobilů v Americe. Pokud vás některá informace zaujme více, podrobnosti naleznete pod jednotlivými odstavci.

fNews #229 – Elektrické plány Toyoty, Opel Astra Electric v prodeji a další novinky

Podcast v audio formě

Začneme u velkých plánů na rozvoj elektromobility automobilky Toyota a její luxusní odnože Lexus. Za bývalého šéfa byla Toyota známá tím, že věří více hybridní technologii a vodíku než elektromobilům. Zastávala ale postoj, že každý má mít možnost volby. U tohoto postoje zůstává, ale můžeme pozorovat mnohem větší důraz na vývoj elektromobility. V roce 2026 bychom se tak měli dočkat prvního elektromobilu druhé generace, který ponese značku Lexus a dojezd má mít 1 000 kilometrů. Jelikož japonští inženýři nemají tolik ve zvyku mluvit do větru jako jejich američtí a čínští kolegové, je reálné, že se toho v uvedeném termínu opravdu dočkáme.

Z Japonska se přesuneme do Evropy k Opelu. Ten totiž začal prodávat plně elektrickou verzi Astry, což je první elektromobil v této modelové řadě. V Německu je k dispozici i za atraktivní leasingovou cenu 399 eur, tedy v přepočtu přibližně 9,5 tisíc korun. Na český trh by pak měla dorazit na podzim tohoto roku. Těšíte se na elektrickou Astru a přáli byste si, aby leasing za podobnou cenu byl k dispozici i tady?

Z Evropy se ale ještě přesuneme za jednou zajímavostí do Ameriky. Zatímco v Evropě jednoznačně vyhrál konektor CCS, který začala používat Tesla i automobilky z Dálného východu, v Americe to začíná vypadat na vítězství konektoru NACS od Tesly. Přechod na něj totiž oznámily automobilky Ford a General Motors, které standard CCS1 v USA spoluzakládaly. Stejný krok zvažuje i Stellantis. Vypadá to tedy, že alespoň v Americe Tesla se svým standardem prorazí.

Zakončíme u elektrické formule českého týmu. Úspěšný studentský tým e-Force totiž představil 12. generaci své elektrické formule pro seriál Formula Student. Nová formule spojuje dvě dosavadní formule do jedné. Místo autonomní formule DV.03 a pilotované formule FSE.11 tým bude mít pouze jednu, která bude soutěžit jak s pilotem za volantem, tak i v autonomních disciplínách. Letos se zúčastní minimálně čtyř závodů, tak držme palce, ať čeští studenti přivezou další úspěchy.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram. A samozřejmě nás sledovat i na YouTube, aby vám neunikla další zajímavá videa, například testy elektromobilů nebo příští díl fNews. Na našem YouTube kanálu naleznete například reportáž z výměnné stanice baterií Nio nebo první pohled na novou Konu.

Partneři fNews - květen 2023

Plná baterie elektromobilu za 5 minut? Vyzkoušeli jsme NIO Battery Swap

Na Legendách jsme prolezli novou Konu. Jak se bude lišit elektrická?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze