Nová elektrická formule FSE.12 je velkým milníkem týmu e-Force

Nová elektrická formule FSE.12 je velkým milníkem týmu e-Force
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Český formulový tým e-Force FEE představil 12. generaci své elektrické formule
  • Poprvé v historii spojil autonomní a pilotovanou formuli do jedné
  • Letos čeští studenti vyrazí minimálně na čtyři závody

Úspěšný český tým ze seriálu Formula Student, který dlouhodobě sledujeme, dnes představil novou generaci své elektrické formule a jde o zlomový okamžik pro celý tým. Dosud totiž tým e-Force používal dvě elektrické formule. Jednu pilotovanou a druhá byla autonomní. Druhá zmíněná vycházela ze starší pilotované formule, konkrétně FSE.07. Dnes představená FSE.12 to ale celé mění.

Český tým e-Force představil svoji přelomovou formuli FSE.12 v Národním technickém muzeu

Nová formule FSE.12 je v podstatě evolucí loňské formule FSE.11. Šasi je podobné, byť nějaké změny tam jsou. Tou zásadní změnou ale je, že formule dostala technologie pro autonomní řízení. Díky tomu tým e-Force může pracovat již jen na jedné formuli, se kterou bude jezdit všechny disciplíny, tedy pro pilotované formule i pro autonomní.

Formule má dechberoucí parametry, zejména pak akceleraci. Díky hmotnosti pouhých 205 kg se na stovku rozjede za 2,5 sekundy i s výkonem omezeným na 80 kW kvůli pravidlům soutěží. Vytvoří přetížení až 2g a rozjede se až na rychlost 128 km/h. Bez omezení výkonu, které vyžadují pravidla, by ale měla vyšší výkon, tedy ještě lepší dynamické parametry.

Pro celý tým e-Force stavba této formule znamenala spoustu nocí v dílne, ale shodují se na tom, že to stálo za to. Těší se na závody, kam plánují letost vyrazit. Kromě vlastností samotné formule zapracovali i na softwaru pro autonomní řízení a spoustě zlepšováků, například dálkové diagnostice. V průběhu závodu tak pilot není na rozhodování v případě nějakého problému sám, ale kolegové v zázemí mají kompletní informace a mohou mu s rozhodováním pomoci.

Tým e-Force u nové formule FSE.12

Tým e-Force FEE se letos zúčastní čtyř závodů, z nichž jeden bude domácí v Mostě. Kromě toho vyrazí ještě do Švýcarska, Itálie a Chorvatska. Ve hře je i pátý závod, ale jelikož to ještě není jisté, zatím tým nezveřejnil, který by to mohl být. Držme tedy týmu e-Force palce, ať i letos přiveze co nejvíce úspěchů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze