Týmy CTU CarTech a eForce FEE se spojují. ČVUT bude mít už jen elektrickou formuli

Týmy CTU CarTech a eForce FEE se spojují. ČVUT bude mít už jen elektrickou formuli
Fotografie: Martin Kozelka, fDrive.cz
  • Formula Student se přeorientovává hlavně na závody elektrických formulí
  • Členové týmů CarTech CTU svou poslední formuli FS.15 vyvíjeli jako hybrid

Dnešní den je významným milníkem pro studentské formule ČVUT. Během dnešního dopoledne byla v rámci akce Závodní den ČVUT 2023 představena nová strategie, kterou je spojení studentského týmu spalovací formule Fakulty strojní ČVUT CTU CarTech s týmem eForce Fakulty elektrotechnické ČVUT vyvíjejícím pilotovanou a zároveň autonomní elektrickou formuli. O představení posledního soutěžního modelu FSE.12 jsme vás informovali v půlce června.

Oba týmy doposud závodily každý samostatně ve své kategorii v rámci mezinárodní soutěže Formula Student každoročně pořádané Sdružením automobilových inženýrů (SAE). Vývoj ve světe však ukazuje, že se automobilový průmysl odklání od tradičních motorů s vnitřním spalováním, a tak se i tento trend projevuje v této soutěži. Poslední závodní monopost týmu CTU CarTech označený jako FS.15 byl už koncipován jako hybrid se spalovacím a elektrickým motorem. Pořadatelé soutěže Formula Student také postupně ruší jednotlivé kategorie určené pro čistě spalovací vozy, a tak se světová špička i ostatní týmy začínají přeorientovávat na vývoj a závodění s elektricky poháněnou formulí.

Do budoucna se tedy budeme setkávat už jen s názvem eForce Prague Formula a formulí, která bude mít nově jiné barevné schéma, než jsme byli zvyklí. Tradiční černo-oranžové barevné schéma bude nahrazeno červeno-modrým barevným schématem. Doufám, že se naplní slova děkana Fakulty elektrotechnické ČVUT pana profesora Petra Páty:„Jedna formule světu vládne!

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze