Ze dvou formulí vznikla jedna, spalovací končí

Ze dvou formulí vznikla jedna, spalovací končí
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Týmy Cartech a eForce FEE Prague Formula se spojily do jednoho
  • Nový tým má 79 členů a jmenuje se eForce Prague Formula
  • Spalovací formule končí a vznikla úplně nová autonomní elektrická formule

O studentských formulích, zejména pak elektrické formuli týmu eForce z FEL ČVUT informujeme dlouhodobě. Nyní ale došlo k historickému okamžiku, kterým je spojení dvou týmů ČVUT. Původně totiž kromě zmíněné elektrické formule týmu eForce byla i spalovací (resp. v posledních letech hybridní) formule týmu CTU Prague, který byl pod strojní fakultou. Nyní došlo ke sloučení obou týmů, které tak spojily síly a vytvořily úplně novou elektrickou autonomní formuli.

Tým eForce původně vyvíjel dvě elektrické formule, z nichž jedna byla pilotovaná a druhá autonomní, jenž vycházela ze starší pilotované. Už pro minulou sezónu ale tyto dvě formule tým eForce sjednotil do jedné. Nyní ale zašly týmy ČVUT ve sjednocování ještě dále. K tomuto rozhodnutí vedla jednak snaha netříštit síly v rámci ČVUT, ale zároveň i posun v pravidlech. Na některých soutěžích, například v Německu na Hockenheimringu, už totiž mohou startovat pouze elektrické autonomní formule.

Nový tým se jmenuje eForce Prague Formula

Sjednocením bývalých týmů Cartech a eForce FEE Prague Formula tedy vznikl nový tým eForce Prague Formula. Ten také v představil úplně novou formuli s označením CTU24, se kterou tým absolvuje několik závodů v letošní sezóně. Rollout se odehrál na tradičním místě, v prostorách mladoboleslavského muzea Škoda Auto, kde se v minulosti představily i jiné formule obou původních týmů. Role moderátora se opět ujal Ondřej Carda, který také moderoval i předešlé akce. Na akci promluvili například zástupce Škoda Auto, Ing. Martin Sodomka, doc. Dr. Ing. Gabriela Achtenová, prorektorka ČVUT, doc. Ing. Miroslav Španiel, CSc., děkan FS ČVUT nebo prod. Ing. Jan Vobecký, DrSc., proděkan FEL ČVUT.

Kapitán nově vzniklého týmu, Jan Cába, poté představil pravidla závodů studentských formulí, kde se kromě dynamických disciplín hodnotí i statické disciplíny. Zatímco v dynamických jde o rychlost na trati v různých disciplínách, ve statických disciplínách odborníci bodují konstrukci, podnikatelský plán nebo náklady a výrobu. Statické disciplíny tvoří třetinu z celkového hodnocení na závodech Formula Student, takže jsou také důležité. Ukázal také organizační týmu 79členného týmu.

Kromě počtu členů v týmu ukázal i další zajímavá čísla. Na chodu týmu se podílí studenti z 5 univerzit, příprava na letošní sezónu znamenala odmítnutí 1 324 párty, proběhlo 424 finančních transakcí, bylo odesláno 5 576 e-mailů a členové týmu absolvovali 28 úspěšných státnic. Studenti tuto přípravu následně zúročí na čtyřech závodech během letošních prázdnin. První budou 20. 7. až 26. 7. v Rakousku, následovat budou 5. 8. až 11. 8. v Česku (konkrétně v Mostě, kam se můžete přijít podívat), na ně navážou závody 12. 8. až 18. 8. v Německu a sezónu čeští studenti zakončí 4. 9. až 8. 9. v Maďarsku.

CTU24 je úplně nová formule

Následně promluvil technický vedoucí Filip Klier o konstrukci formule CTU24 a specialista na elektroniku, David Poborský, pak více popsal oblast za kterou je zodpovědný. Jelikož nová formule je zároveň i autonomní, přidal se i Ondřej Kuban, vedoucí skupiny autonomních systémů, aby popsal, jak funguje tato součást nové formule. Celkové poselství bylo, že ač se spojily dva týmy, které měly hotové a úspěšné formule, 95 % dílů je nových. S trochou nadsázky lze říci, že původní zůstaly jen pneumatiky.

Obě předchozí formule totiž procházely postupným vývojem, na kterém se podílelo několik generací studentů. U některých prvků tedy nebylo úplně jasné, jak to funguje. U některých zahraničních týmů se právě to, že nová generace nerozuměla dříve vyvíjené formuli, ukázalo jako problém při nastavování formule a servisování. Tomu se tedy chtěli studenti převážně z ČVUT vyhnout a rozhodli se pro vývoj od základů nové formule, kde pouze využili dosavadní zkušenosti, ale vše je navržené nově. Zároveň konstrukci pečlivě zdokumentovali pro další generace studentů. Jde tedy o zodpovědný přístup, ve kterém nemyslí jen na sebe, ale i na své nástupce. To je tedy základ pro budoucí úspěchy českých studentů. Tento přístup si vyžádal více času na stavbu formule, což dokládají výše zmíněná čísla, ale nepochybně se investice v budoucnu vrátí.

Nezbývá tedy než doufat, že se podaří zabodovat už v letošní sezóně, protože spousta členů letos v týmu končí (což dokazuje zmíněný počet státnic) a za přístup, který myslí i na příští generace studentů, si rozhodně úspěch zaslouží.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze