Dotace na elektromobily startují v prosinci. Připraveno je 50 milionů korun

30
Dotace na elektromobily startují v prosinci. Připraveno je 50 milionů korun
  • Dotace se nebude vztahovat na elektromobily přesahující cenovku 1,2 milionu korun bez DPH
  • Škoda Citigo iV by po dotaci mohla stát okolo 230 tisíc korun bez DPH
  • Dotace jsou obecně zaměřeny na právnické osoby

Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá už pátou dotační výzvu v  oblasti podpory elektromobilů. Výzva bude zveřejněna 2. prosince a pro žadatele bude připraveno 50 milionů korun. To je pouze čtvrtinový objem oproti minulé, čtvrté, výzvě, která se velmi rychle vyčerpala. Zájemci o dotaci tak budou muset být tentokrát velmi rychlí. Zároveň je v  této výzvě několik změn a novinek.

Sraz elektromobilů na Prague Car Festival 2019

Podmínky výzvy ministerstvo teprve finalizuje, už teď je ale jasné, že novinkou bude možnost o dotaci žádat pouze na čistý elektromobil a už nikoliv na hybridní vozidla. Samozřejmostí je stále přítomná možnost získat dotaci i na pořízení nabíjecí stanice. Novinkou je také zrušení nutnosti konat výběrové řízení na dodavatele auta nad 500 000 Kč. Nově byl limit, do kterého není nutné výběrové řízení konat, zvýšen na 2 miliony Kč, což celý proces nákupu vozu výrazně zjednoduší.

Stejná částka, tedy 1 milion korun, bude opět použita jako limit pro výpočet uznatelných výdajů pro kategorii vozidel M1. Zjednodušeně řečeno: Pokud si pořídíte elektromobil dražší než 1 milion Kč, pro účely výpočtu výše dotace se bude na cenu auta pohlížet, jako by se rovnala jednomu milionu korun.

Na luxusní auta už ne

Otazníky naopak visí nad novým omezením. Je pravděpodobné, že na elektromobily s pořizovací cenou nad 1,2 milionu Kč bez DPH nebude možné vůbec o dotaci požádat. Dosud to možné bylo, jen se použil již zmiňovaný limit uznatelných výdajů ve výši 1 milion Kč. Zatímco dříve jste tedy na luxusní elektromobily dostali stejnou dotaci, jako by stály jen 1 milion Kč, nově zřejmě nebude možné o dotaci požádat vůbec. Konečné podmínky však budou zveřejněny až současně s vyhlášením výzvy 2. prosince 2019.

O dotace budou opět moci žádat malé, střední i velké podniky s jakoukoliv právní formou podnikání. Naopak žádat nebudou moci komerční turistická zařízení (hotely, volnočasové zařízení, lázně a restaurace). Kromě hybridů také nebude možno pořídit veřejné nabíječky, ojeté elektromobily a elektromobily na leasing.

Měnit se bude také bodování žádostí a celkové částky, ve finále by ale podmínky měly být podobné těm ve čtvrté výzvě. Co to v praxi znamená? Například na elektrické Citigo iV za 420 000 Kč včetně DPH bude možné získat dotaci bezmála 120 000 Kč, a finální cena auta tak spadne na 230 000 Kč bez DPH, což už je velmi blízko vybavenější spalovací verzi. Vzhledem k výrazně nižším provozním nákladům elektromobilu se tak elektrická verze Citiga stane velmi atraktivní, zejména pak pro firmy s většími nájezdy.

Dotace jsou obecně zaměřeny na právnické osoby, u kterých je registrováno každý rok více než 70 % všech prodaných aut. Ministerstvo financí zároveň nyní prozkoumává možnost snížení nevýhodného 1% přidanění v případě používání firemního elektromobilu pro soukromé účely, probíhají také diskuze o možnostech rychlejších odpisů pořízených elektromobilů.

Tento text vznikl ve spolupráci s organizací Malá – elektromobilita, která se mimo jiné dotacemi na elektromobily zabývá.

Diskuze ke článku
RoMik
Platím daně, aby si za něj někdo koupil auto. Proč se podporují bohatí lidé, když někteří nemají co žrát ! Svět se v prdel obrací…
TOM256
50.000.000 Kč / průměrná dotace řekněme 150.000 Kč = něco přes 300 elektroaut. Tomu říkám podpora :)))) Mezitím se prodá 50.000 spalováků. Prostě český banánistán...
P.
Osobně jsem proti celé téhle dotaci. Chápu kotlíkové dotace a podobné, které přímo ovlivňují bydlení a život, ale koupě nového auta není nikdy nezbytná věc. Ostatně ani velká většina lidí si nové auto nekoupí za celý život a sahá po ojetinách. Když už, tak by měla EU podporovat automobilky, díky čemuž by došlo ke globálnímu snížení cen elektromobilů.
Mirek
Z daní platíme dotace na EM firmám, proč!? Proč ty peníze nejdou raději do zdravotnictví nebo školství. Toto je nechutné!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze