Nízkopříjmové rodiny v Itálii brzy dostanou šanci si koupit elektromobil

2
Nízkopříjmové rodiny v Itálii brzy dostanou šanci si koupit elektromobil
Fotografie: Fiat Group
  • Nejvyšší dotace na nákup elektromobilu může činit v přepočtu až 339 tisíc Kč
  • Aktuálně je v Itálii 11 milionů vozidel s emisní normou Euro 3 a nižší

Italská vláda zvažuje investiční plán ve výši 930 milionů eur (v přepočtu 229 miliard Kč) ) na nákup elektromobilů pro nízkopříjmové rodiny. Itálie se chce zbavit starých vozidel plnících emisní normu Euro 0 až 3, která jsou největším škůdcem pro ovzduší. Podle bnnbloomberg.ca italské ministerstvo průmyslu připravuje podporu ve výši až 13 750 eur (339 tisíc korun) na pořízení elektromobilu. Maximální výše by dotace by byla poskytnuta jen v případě, že o elektromobilu uvažuje člověk, jehož roční příjem je do 30 tisíc eur (740 tisíc korun). Zároveň musí nechat ekologicky zlikvidovat své dosavadní auto, které plní emisní normu Euro 3 a nižší. Cílem by podle dokumentu bylo obměnit italský vozový park, který je jedním z nejstarších v Evropě. Aktuálně čítá nejméně 11 milionů vozů plnících normu Euro 3. Dotační program by dále podporoval nákup elektromobilů vyrobených v Itálii.

Italové s malými příjmy by si tak mohli pořídit například nový Fiat 500e, který je dlouhodobě populární hlavně mezi mladými. Podle údajů ministerstva dopravy zveřejněných minulý týden se registrace nových aut v Itálii za rok 2023 zvýšily o 19 % na přibližně 1,57 milionu. Podíl na trhu s elektromobily je však v Itálii stále nižší než v jiných velkých evropských zemích. Nová finanční pobídka by proto měla nastartovat přesun Italů směrem k elektromobilitě. Otázkou je, jak kvalitní bude nabíjecí infrastruktura v případě, že by o dotace byl velký zájem.

Diskuze ke článku
Danny Czech
Danny Czech
Takový přístup k dotacím se mi líbí. Omezeno dle příjmu domácnosti. A tu likvidaci jednoho starého vozu bych dal jako podmínku, i kdyby ten člověk musel pořídit nějakou starou šunku za pár EUR jen aby se s ní projel na vrakoviště.
Josef L
Josef L
Souhlas, když už dotace, tak rozhodně ne pro bohaté. Naopak, každý s příjmem nad 10 mil ročně by musel ze svého darovat jedno BEV auto a jako odměnu si to může dát do daní :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze