Itálie přerozdělí 5 miliard korun, které byly určené pro gigatovárnu Stellantis

Itálie přerozdělí 5 miliard korun, které byly určené pro gigatovárnu Stellantis
Fotografie: CAMIC
  • Je to kvůli zpoždění výstavby italské gigatovárny v Termoli
  • Důvodem je zpomalující se poptávka po elektromobilech

Italská vláda premiérky Giorgie Meloniové se rozhodla podle tiskové zprávy ministerstva obchodu přerozdělit přibližně 200 milionů eur (cca 5 miliard korun) z fondů Evropské unie (konkrétně z fondu na podporu oživení Evropy po pandemii koronaviru), které dříve vyčlenila pro Stellantis a jeho nový závod na výrobu baterií v Termoli. Dalších 200 milionů eur pak Řím plánoval dotovat z národních a regionálních fondů. O tom, že italská vláda hrozila Stellantisu odebráním dotací, jsme vás přitom informovali už dříve.

Italská vláda odebrala dotaci konkrétně firmě ACC (Automotive Cells Company), což je společný podniku na výrobu baterií, v němž je Stellantis největším investorem. Jeho původním cílem bylo v Evropě vybudovat tři továrny na baterie, na začátku roku však společnost oznámila pozastavení práce na závodech v Itálii a Německu kvůli zpomalující se poptávce po elektromobilech.


Společnost ACC, v němž je zapojen i Mercedes, podle Reuters uvedla, že byla připravena zahájit výstavbu gigafactory koncem června, ale musela se vypořádat s pomalejším přechodem na elektromobilitu, než se očekávalo, což vedlo k vývoji technologií požadovaných zákazníky. Italská vláda v zastoupení ministra průmyslu Adolfa Ursa (na fotografii výše) odpověděla tím, že využije prostředky EU na podporu samostatných investic v souladu s energetickou strategií Říma, aby se jeho ekonomika stala ekologičtější.

ACC přitom počítá na výstavbu italské gigatovárny v Termoli, což je město se zhruba 30 tisíci obyvatel a velkým přístavem, s celkovou investicí ve výši přibližně 2 miliard eur (50 miliard korun). Jak víme již z minulosti, cílem továrny by přitom mělo být vyrábět v roce 2030 minimálně 120 GWh baterií ročně a zároveň zintenzivnit vývoj a výrobu nové generace vysokovýkonných článků a modulů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze