Dodržte zákaz prodeje spalovacích motorů, žádají Volvo, Rivian a další

8
Dodržte zákaz prodeje spalovacích motorů, žádají Volvo, Rivian a další
Fotografie: pixabay.com
  • Firmy argumentují tím, že potřebují mít jistotu, aby mohly investovat do nových technologií
  • Velké evropské automobilky jako Volkswagen, BMW či Stellantis však mlčí

Server europe.autonews.com informoval o tom, že společnost Volvo spolu s dalšími desítkami firem vyzvala Evropskou unii, aby dodržela plán na zastavení prodeje nových automobilů se spalovacími motory od roku 2035, který byl schválen v únoru loňského roku a aktuálně proti němu brojí v čele s Itálií mnoho zemí včetně České republiky. „Naším cílem musí být udržet konkurenceschopnost evropského automobilového průmyslu a zároveň zabránit tvorbě bariér, které by znemožnily nákup nových cenově dostupných automobilů. Máme ambici být lídry snah o změnu nastavení evropských plánů týkajících se spalovacích motorů,“ uvedl nedávno ke snaze o odložení zákazu prodeje vozů se spalovacím pohonem náš ministr dopravy Martin Kupka.

Padesát firem, které vyzvaly EU k dodržení zákazu prodeje spalovacích aut po roce 2035, jako argument uvádí potřebu jistoty, aby mohly investovat do nových technologií. V kontextu toho je ale zajímavé, že největší evropské automobilky jako Volkswagen, BMW či Stellantis mlčí. „Elektrifikace je jediným a největším opatřením, které může pomoci našemu průmyslu snížit svou uhlíkovou stopu,“ uvedl Jim Rowan, generální ředitel společnosti Volvo, a dodal: „Cíl do roku 2035 je klíčový pro sladění všech zúčastněných stran na této cestě a zajištění evropské konkurenceschopnosti.

Mezi firmy, jež naléhají na Brusel, aby se držel svého kurzu i přes protesty mnohých, patří kromě Volva či Rivianu i další velká jména, jako je například Uber, švédská IKEA či Iberdrola investující do nabíjecích stanic.


Jaký názor na zákaz prodeje vozů se spalovacím motorem máte? Nebojte se s námi podělit o vaše názory v diskuzi pod článkem.