Svezli jsme se limuzínou, vy můžete také a zdarma. Uber slaví 10 let v Česku

Svezli jsme se limuzínou, vy můžete také a zdarma. Uber slaví 10 let v Česku
Fotografie: Uber
  • Uber letos slaví 10leté výročí v České republice, konkrétně v Praze
  • Bylo to teprve druhé město ve střední a východní Evropě, kam vstoupil
  • Desetileté výročí oslaví Uber stylově a společně se svými zákazníky
  • Zdarma se můžete svézt luxusní limuzínou na Pražský hrad

Za deset let v ČR si Uber vybudoval pevnou pozici v oblasti městské mobility a stal se synonymem pro jednoduchou a bezpečnou přepravu na pár klepnutí. Počet jízd se ve srovnání s rokem 2014 zvýšil 32× a počet řidičů, kteří platformu využili, za 10 let vystoupal na 23 tisíc. Rekordní počet svezení zatím patří 1. lednu 2020, kdy řidiči využívající aplikaci Uber uskutečnili 34 242 jízd. Celkově pak s Uberem cestovalo v ČR už 4,6 milionu zákazníků.

Za první dekádu svého působení v ČR se Uber stal zásadním hráčem na poli městské mobility a synonymem pro jednoduchou, bezpečnou a cenově transparentní přepravu. Praha byla přitom teprve druhým městem v CEE regionu, kam společnost vstoupila. Dnes je Uber oblíbenou volbou pro zákazníky nejen v Praze, ale také v dalších českých městech – v Brně, Plzni a Ostravě. Od roku 2014 se počet uživatelů, kteří pro své cesty využívají Uber, zvýšil víc než 32krát.

Češi si oblíbili nadstandardní služby

Nejoblíbenější dny pro objednání jízdy jsou již tradičně pátky a soboty večer a průměrná jízda trvá přibližně 16 minut. Největší oblibě se mezi českými uživateli těší cenově nejdostupnější služba UberX a nejčastěji se zákazníci setkávají s vozy Škoda Octavia a Škoda Superb, ale objevují se i méně typické vozy jako Tesla, nebo prémiové značky včetně Mercedesů či třeba Porsche Panamera, které na platformě jezdilo v letech 2018-2019. Oproti ostatním zemím v regionu Česko zároveň vybočuje vysokou oblibou prémiovějších služeb jako Uber Comfort a Uber Black, které pasažérům nabízejí luxusnější vozy s nejvyšší mírou pohodlí a větším prostorem pro nohy. Právě služba Uber Black byla spuštěna jako první, což je netradiční postup.

 

Mnoho bezpečnostních funkcí i služba pro ženy řidičky

 

Během deseti let působení na českém trhu představil Uber více než 25 bezpečnostních prvků i celou řadu inovací, které posouvají městskou mobilitu výrazně vpřed. Od roku 2014 rozšířil své portfolio o službu Uber XL pro přepravu až šesti pasažérů, Uber Pet pro jízdu s domácími mazlíčky či Uber Reserve, která poskytuje možnost rezervovat si jízdu na přesný den a čas. Firma přišla také s řadou inovací pro řidiče a řidičky jako je ověření totožnosti v reálném čase nebo služba pro ženy řidičky, které mají možnost si zvolit, že budou vozit pouze ženy pasažérky.

   

Myslet globálně, jednat lokálně

Podstatným milníkem v oblasti strategických lokálních partnerství bylo zahájení spolupráce s Letištěm Václava Havla Praha, kde se v září roku 2023 stal Uber oficiální taxislužbou, a již v prvních měsících odbavil meziročně o 98 % jízd než předchozí provozovatel. V letošním roce pak Uber navázal také partnerství s Českým hokejem a českému týmu dovezl hvězdy zámořské NHL Pastrňáka a Zachu.

Byla to neuvěřitelná cesta růstu a inovací v dopravě. Když Uber před deseti lety vstoupil do Česka, zaměstnanci pražských kanceláří znali všechny řidiče osobně, jménem. Nyní je nejsilnějším stvrzením naší byznysové vyspělosti i toho, že jsme kvalitním partnerem, naše přítomnost na Letišti Václava Havla, největším a nejdůležitějším letišti v zemi. Letos jsme rovněž oslavili vítězství s národním hokejovým týmem v roli partnera hokejového mistrovství. Tohle je přitom to, čím chceme být – přirozená součást města a lokální kultury. Blízko lidem, pouhé jedno kliknutí k tomu, abychom naplnili jejich potřeby – ať už jde o cestu do práce, návštěvu přátel nebo vyřizování pochůzek. Je toho před námi ještě spousta,“ říká Štěpán Šindelář, manažer společnosti Uber v Česku.

První auta na vodík a bezplatné jízdy limuzínami

V dalších letech se chce Uber zaměřit mimo jiné na podporu zelené mobility. Kromě postupného nástupu elektromobilů se uživatelé Uberu mohou i na první auta na vodík, která budou na platformě dostupná již letos. V horizontu následujících měsíců je pak v plánu i další expanze po České republice.  Svou první dekádu působení na českém trhu slaví Uber od pátku 27. do neděle 29. září speciální víkendovou akcí, v rámci které všem zájemcům umožní bezplatnou projížďku typickou americkou luxusní limuzínou obrandovanou v barvách Uberu. Okružní trasa z Holešovické tržnice na Pražský hrad nabídne zájemcům zhruba půlhodinový zážitek, ke kterému se stačí zaregistrovat online, nebo přímo na místě ve speciální Uber zóně v areálu Holešovické tržnice u klubu SaSaZu.

My jsme si toto svezení limuzínou vyzkoušeli a jde o zajímavý zážitek, který můžeme doporučit. Limuzíny jezdí dvě, jedna je bílá, druhá černá. Obě se liší i v interiéru, bílá je plná barevných světel a připomíná pojízdný bar, zatímco černá je uvnitř spíše luxusní. Kterou byste se dle fotografií projeli raději? Rádi si přečteme vaše názory v komentářích. Pokud se projížďky zúčastníte, můžete nám napsat, jak se vám líbila.

Kromě zmíněných vodíkových aut, které se teprve chystají, jezdí ve flotile Uber i mnoho elektromobilů. Zejména pak na letiště, kde je nutné postupně navyšovat podíl čistě elektrických jízd až na cílových minimálně 10 % v pátém roce kontraktu. Na náš dotaz, zda Uber uvažuje o zavedení služby Uber Green či Uber Electric v Česku jsme dostali odpověď, že to je ve stádiu úvah, ale zatím nejezdí tolik elektromobilů a plug-in hybridů, aby bylo možné zajistit 100% dostupnost této služby.

tisková konference, tisková zpráva, , ,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze