BYD si plácnul s Uberem, dodá mu 100 tisíc elektromobilů

1
BYD si plácnul s Uberem, dodá mu 100 tisíc elektromobilů
Fotografie: Uber
  • Partnerství by mělo odstartovat v Evropě a Latinské Americe
  • V budoucnosti by se na platformě Uberu měla objevit i vozidla s technologií autonomního řízení

Společnosti Uber a BYD oznámily víceleté strategické partnerství, jehož cílem je uvést na platformu Uber 100 tisíc elektrických vozidel BYD na klíčových světových trzích. Partnerství začne nejprve v Evropě a Latinské Americe, následně se rozšíří na trhy na Blízkém východě, v Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu.

Jsme nadšeni z výhod, které toto partnerství přinese řidičům, cestujícím i městům,“ řekl ke spolupráci Dara Khosrowshahi, generální ředitel Uberu. „Když řidič Uberu přesedne na elektromobil, může ušetřit až čtyřikrát více emisí než běžný motorista, jednoduše proto, že je na cestách častěji. Mnoho řidičů nám také říká, že jejich první zkušenost s elektromobilem je právě při jízdě s Uberem, a my jsme rádi, že můžeme pomoci ukázat výhody elektromobilů více lidem po celém světě,“ dodal.

Cílem spolupráce je také minimalizace nákladů na vlastnictví elektromobilu pro řidiče Uberu. Jak stojí v tiskové zprávě, řidiči Uberu sice přechází na elektrický pohon údajně až pětkrát rychleji než majitelé soukromých vozů, průzkumy mezi řidiči však i tak říkají, že hlavní překážkou pro přechod na elektrický pohon ve větším měřítku zůstává cena elektromobilů a jejich financování. Uber proto dodává, že podpoří řidiče, jež se rozhodnou pro elektrický pohon, tím, že jim nabídne slevy na nabíjení, údržbu vozidel i pojištění, stejně jako zajistí lepší financování a leasing.

V prohlášení Uberu jsme se také dozvěděli, že firmy budou spolupracovat na připravovaných vozidlech BYD s autonomním řízením, která se též mají v budoucnosti objevit na platformě Uber. „Společnosti Uber a BYD sdílejí závazek inovovat směrem k čistšímu a ekologičtějšímu světu a jsem nadšený, že na této budoucnosti můžeme spolupracovat,“ uvedl ke spolupráci Chuanfu Wang, předseda představenstva a prezident společnosti BYD.

Stella Li, výkonná viceprezidentka společnosti BYD a generální ředitelka BYD Americas, dodala: „Jsme nadšeni, že můžeme spojit své síly s globálním lídrem, jako je Uber, abychom nejen urychlili přechod na elektromobily, ale také zpřístupnili ekologickou dopravu všem a učinili ji cenově dostupnou. Tato spolupráce znamená novou éru v elektrifikaci městské mobility a těšíme se, že se naše špičková elektrická vozidla stanou běžnou součástí ulic měst po celém světě.

Diskuze ke článku
den
den
Naposledy upraveno: 7. 8. 16:16
Zavadejici titulek. Jako vsude. Ale i z clanku je videt ze Uber zadna EV od BYD primo kupovat nebude. Bude jen podporovat ridice u koupe EV od BYD. Auto nakonec bude muset zapltit ten ridic. Takze ve vysledku o cem to je? BYD bude platit za reklamy Uberu?
Myslim Uber to uz podobnym zpusobem delal s Hertz a Teslami. Jen v tom pripade Tesly zaplatil Hertz a pronajmal ridicum Uberu.
Takze puvodne riziko nesl Hertz ted' to odnesou bud' ridici a nebo leasingovky. Uber bude znovu v cajku. Ale mozna to i klapne a vsichni budou spokojeni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze