Česko přijalo vodíkovou strategii. Zaměřuje se i na dopravu

3
Česko přijalo vodíkovou strategii. Zaměřuje se i na dopravu
Fotografie: Bílý medvěd Public Relations
  • Vláda bude oficiálně podporovat výrobu a využívání vodíku
  • Využíván má být nejen v dopravě, ale hlavně v chemickém průmyslu
  • Cílem je vytvoření nového podnikatelského oboru

Strategie by měla v příštích deseti letech podpořit výrobu, dopravu a využití nízkouhlíkového vodíku. A také technologie s ním související, které mají potenciál přispět k hospodářskému růstu Česka. Vodík by měl být nasazen především v chemickém průmyslu, kde by měl snížit emise skleníkových plynů. Za stejným účelem by měl směřovat i do dopravy, přesněji městské autobusové a železniční, nákladní i osobní. Strategie také supluje dosud neexistující klasifikaci jednotlivých typů vodíku podle emisní náročnosti při výrobě. Podpora samozřejmě zamíří k tomu nízkouhlíkovému, který byl definován jako vodík vyráběný pomocí obnovitelných zdrojů energie, pomocí jaderných zdrojů, parním reformováním zemního plynu, ale s technologií CCS/CCU a vodík vyrobený rozkladem odpadu.

„Česká republika je zemí s velmi rozvinutým chemickým průmyslem, kde se ročně vyrobí přes 100 000 tun vodíku. Většinu využití nalézá v chemickém a petrochemickém průmyslu přímo v místě výroby. Zbylý vodík by ale měl navzdory emisní náročnosti být využíván tam, kde po něm bude poptávka. To nám v ČR dovolí nastartovat trh s vodíkem, který si následně sám lépe poradí s výzvou snižování emisí při jeho výrobě,“ říká k tomu Jan Sochor, analytik z České vodíkové technologické platformy.

Displej ve vodíkovém autě

Vodíkové technologie produkují vysokou přidanou hodnotu a do budoucna si vyžádají nové odborníky. Právě jejich vzdělávání a také související výzkum a vývoj má strategie rovněž podpořit. Cílem je přechod k ekonomice, neprodukující skleníkové plyny, s podporou inovací. A také nastolit stav, když Česko nebude vyvážet nízkouhlíkový vodík, ale vodíkové technologie.

Česká vodíková technologická platforma (Czech Hydrogen Technology Platform; HYTEP) je sdružení českých firem a výzkumných subjektů s posláním zavádět a koordinovat aktivity vodíkového hospodářství v ČR. Jejím cílem je rozvoj vodíkového hospodářství v České republice. Podporuje vzájemnou informovanost subjektů působících v oblasti vodíkových technologií a podniká aktivity, rozvíjející potenciál vodíkových aplikací v ČR v návaznosti na klimatické ambice Evropské unie a jejich členských států. Členem platformy se může stát každá organizace, která splní stanovy a aktivně se zajímá o rozvoj vodíkového hospodářství v ČR.