Titul Autobus roku míří poprvé k vodíkovému vozidlu

IAA Hannover 2024
2
Titul Autobus roku míří poprvé k vodíkovému vozidlu
Fotografie: Solaris
  • Polský výrobce autobusů Solaris, patřící do skupiny CAF, slaví pěkný úspěch
  • Článkový městský autobus Solaris Urbino 18 hydrogen se stal Autobusem roku
  • Soutěž se tradičně vyhlašuje v rámci veletrhu IAA Hannover

Evropská anketa Autobus roku probíhá již od roku 1984, v současné 22členné porotě zasedá i český expert. Výsledky letošního hlasování byly podle novodobé tradice vyhlášeny v rámci veletrhu užitkových vozidel IAA Hannover 2024, proto už víme, že titul tentokrát míří do Polska, a sice k článkovému městskému modelu Solaris Urbino 18 hydrogen. Je to vůbec poprvé, co se Autobusem roku stalo vodíkové vozidlo, zatímco značka Solaris z polského Bolechowa, nyní patřící do španělské skupiny CAF, slaví už podruhé. V roce 2017 totiž porotu nejvíce oslovila 12metrová verze téhož autobusu, ovšem tentokrát s elektrickým pohonem. To bylo také vůbec poprvé, kdy titul zamířil do postkomunistické země.

Solaris Urbino 18 hydrogen dokáže ujet až 600 km na jediné natankování vodíku. Společnost už dodala více než 260 vodíkových autobusů, na dalších 600 má objednávky.

Diskuze ke článku
Karel Marel
Vypada to, ze EU lobby nasla svoji cestu, Je to opet neefektivni, proti prirode, ale nikde jinde na svete to nemaji. Bye Bye EV, vitej vodiku.
Jan Jakubík
Docela to zapadá časově s dotacema do Španělska na výrobu zeleného vodíku? Další ocenění, které jen propaguje za dotační peníze nekonkurečně schopné (neekonomickéú výrobky a plány. Smutné. Smutné. A smutné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze